Γιάννενα: S.O.S. «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ! - Τέσσερις προτάσεις για να υπάρξει ζωή στη Λίμνη από τον μηχανολόγο – μηχανικό κ. Ηλία Κοντογιάννη Γιάννενα: S.O.S. «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ! - Τέσσερις προτάσεις για να υπάρξει ζωή στη Λίμνη από τον μηχανολόγο – μηχανικό κ. Ηλία Κοντογιάννη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: S.O.S. «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ! - Τέσσερις προτάσεις για να υπάρξει ζωή στη Λίμνη από τον μηχανολόγο – μηχανικό κ. Ηλία Κοντογιάννη

Γιάννενα: S.O.S. «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ! - Τέσσερις προτάσεις για να υπάρξει ζωή στη Λίμνη από τον μηχανολόγο – μηχανικό κ. Ηλία Κοντογιάννη

Οι ιχθυοπληθυσμοί στο επίκεντρο ερευνών που ξεκινούν τον Μάιο

Σε μόνιμη σχεδόν βάση βρίσκεται στην επικαιρότητα η Λίμνη Παμβώτιδα, αφού το επιβαρυμένο οικοσύστημά της απασχολεί τόσο τους τοπικούς φορείς, όσο και την κοινωνία, που ζητά επιτέλους να δοθεί περισσότερη προσοχή στο «στολίδι» της πόλης, το οποίο εκπέμπει S.O.S.! 
Συχνά ακούμε από επίσημα χείλη (συνήθως ευχολόγια), για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η προστασία της, όμως στο... δια ταύτα ακόμη δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα όταν το πρόβλημα της μόλυνσής της γίνεται πιο έντονο, τότε όλοι ως δια μαγείας… νίπτουν τα χείρας τους, με τις υπηρεσίες να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών η μια στην άλλη! 
Απαραίτητες βελτιώσεις...
Κι ενώ σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν έρευνες (Μάιος 2018 – Απρίλιος 2020) από τον Φορέα Διαχείρισης, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Λίμνης, ο διπλωματούχος μηχανολόγος – μηχανικός, πρ. υπάλληλος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, μέλος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Ηλίας Κοντογιάννης, που γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τα της Λίμνης, καταθέτει μέσω του «Π.Λ.» τέσσερις προτάσεις, απαραίτητες -όπως τονίζει- για την ύπαρξη ζωής στην Παμβώτιδα. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
- Για να βελτιωθεί η κατασκευή του φυτοπλαγκτόν πρέπει να εφαρμοσθεί η μελέτη αερισμού του Αυστραλού ερευνητή (είχε κάνει σχετικές έρευνες επί δημαρχίας Γκλίναβου). Έτσι, οι μονοκύταρροι αυτότροφοι οργανισμοί, με την προσθήκη πεπιεσμένου αέρος (... όζον), θα σπάσει την τροφική αλυσίδα και θα μετατραπεί σε οργανική (ή ανόργανη) μάζα.
- Επειδή αυτή η μέθοδος είναι ακριβή σε ενέργεια, θα μπορούσε κανείς να προτείνει τον φυσικό αερισμό, ο οποίος, μπορεί να γίνει με αύξηση της επιφάνειας των υδάτων της λίμνης, αφού απομακρυνθούν τα αναχώματα που υπάρχουν στον Κατσικά και το Πέραμα. 
Με αυτόν τον τρόπο θ’ ανοίξουν οι αμφίδρομες πηγές και θα εισέλθουν νερά από αυτές, με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτά τα νερά με την θερμοκρασία τους θα εμποδίσουν την αύξηση των μικροοργανισμών του πλαγκτόν.
- Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να φθάσουν στη λίμνη νερά από λεκάνες όπως αναφέρει και η πρόταση του κ. Ελ. Καλογιάννη, που θα καλύψει και την επιπλέον ποσότητα νερού για την άρδευση και την μελλοντική αύξηση του πόσιμου νερού που θα χρειαστεί στην πόλη.
- Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της λειτουργίας εισόδου και εξόδου των υδάτων με δεξαμενές καθίζησης για την μείωση του όγκου των προσχώσεων.
«Όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα πρέπει να παρθούν, για να αρχίσει η λίμνη να αναζωογονείται», καταλήγει ο κ. Κοντογιάννης. 
Ξεκινούν έρευνες
Στο μεταξύ, τη χορήγηση άδειας ερευνών στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα μελετήσει την ανάσχεση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της λίμνης με απώτερο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση του διαταραγμένου οικοσυστήματός της, αποφάσισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, Δημήτρης Γερμανός. 
Μέσα σε χρονικό διάστημα 24 μηνών (Μάιος 2018 - Απρίλιος 2020) θα πραγματοποιούνται μηνιαίες δειγματοληψίες κατά τη διάρκεια του 1ου έτους και διμηνιαίες κατά τη διάρκεια του 2ου έτους.
Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθούν σημαντικοί βιοτικοί παράμετροι της λίμνης Παμβώτιδας με έμφαση στη διερεύνηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών ιδιαίτερα των πληθυσμών της ηπειρώτικης Τσίμας (Pelasgus epiroticus) σε ρέοντα ύδατα και υδατοσυλλογές στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Φορέα, προτείνοντας μέτρα ενίσχυσης των πληθυσμών τους.
Τα άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα είναι: Ιωάννης Λεονάρδος Καθηγητής, Ιερεμίας Χουσίδης, ερευνητής,  Ντάκης Αλέξανδρος, ερευνητής και από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης: Βασίλης Κουρούτος, βιολόγος,  Παναγιώτης Νήτας, Αγρο-Οικολόγος, Κατερίνα Χιωτέλλη, Γεωπόνος, Βαρβάρα Νούτσου, Χωροτάκτης Μηχανικός, Χρήστος Φελιάς, Παύλος Σώζος, Σωτήρης Σίμος.
Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: S.O.S. «ΕΚΠΕΜΠΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ! - Τέσσερις προτάσεις για να υπάρξει ζωή στη Λίμνη από τον μηχανολόγο – μηχανικό κ. Ηλία Κοντογιάννη
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8948407690762109266
Σχόλια
item