Mε έπιασε σφάχτης: Που οφείλεται ο γνωστός πόνος όταν τρέχουμε

Mε έπιασε σφάχτης: Που οφείλεται ο γνωστός πόνος όταν τρέχουμε
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή θα έχετε πει την έκφραση «με έπιασε σφάχτης». Πρόκειται για τον οξύ πόνο που εκδηλώνεται σαν …στιγμιαίες σουβλιές στα πλευρά και εντοπίζεται στον σπλήνα, τον αδένα που βρίσκεται πάνω από το αριστερό νεφρό, πίσω από το στομάχι και μεταξύ του δέκατου και ενδέκατου πλευρού.
Οι βασικές λειτουργίες του σπλήνα είναι να προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις τον ανθρώπινο οργανισμό, να φιλτράρει το αίμα και να συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων του σιδήρου.
Ο σάκος που περιβάλλει τον σπλήνα και λέγεται διαφραγματική επιφάνεια σπλήνα, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος, αρχίζει και πονά.
Τότε εκδηλώνεται ως οξύς πόνος στα πλευρά. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε ασυνήθιστη προσπάθεια.
Αν λοιπόν τρέχετε ή καταβάλετε σωματική προσπάθεια και αρχίσει να πονάει ο σπλήνας σας, σταματήστε το τρέξιμο και περπατήστε σε ήρεμο ρυθμό για δέκα λεπτά. Κατόπιν συνεχίστε τη δραστηριότητά σας.
Ακόμη πάντως και αν κάποιος χρειαστεί να υποβληθεί σε σπληνεκτομή, δεν πρέπει να φοβάται, καθώς δεν προκαλείται παύση της λειτουργίας του οργανισμού του.
Τον ρόλο του σπλήνα αναλαμβάνει το συκώτι.
epirusblog.gr
5 of 5
Mε έπιασε σφάχτης: Που οφείλεται ο γνωστός πόνος όταν τρέχουμε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 776750295732877725
item