Θεσπρωτία: H Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ, για το ατύχημα στην υπηρεσία καθαριότητας

Θεσπρωτία: H Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ, για το ατύχημα στην υπηρεσία καθαριότητας
Με αφορμή το ατύχημα στην Παραμυθιά, της συνάδελφου στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Σουλίου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την πάγια θέση του συνδικαλιστικού φορέα μας της ΠΟΕ ΟΤΕ, σχετικά με τις υποχρεώσεις των δημοτικών αρχών στα Θέματα ασφάλειας των εργαζόμενων:
1. Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ η εκλογή «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» σε κάθε Ο.Τ.Α. όπως προβλέπεται από το άρθρα 4, 5, 6 και 7 του Ν.3850/2010 όπως ισχύει.
2. Να υπάρξει καταγραφή για την υποχρεωτική παρουσία (άρθρο 8 του Ν.3850/2010) σε κάθε Ο.Τ.Α. της χώρας ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ι.Ε.) και ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Τ.Α.) όπως επίσης και για το αν η υπηρεσία τηρεί ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ όπως προβλέπεται από το άρθρο 43, παρ.2β του Ν.3850/2010. Σημειώνεται, ότι η ύπαρξη ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ι.Ε.) και ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Τ.Α.) είναι υποχρεωτική.
3. Να τηρείται Ειδικό Βιβλίο υποδείξεων του Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) και του Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε.) σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3850/2010.
4. Να υπάρξει εκπόνηση γραπτής εκτίμησης των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την Ασφάλεια και την Υγεία, από τον Τεχνικό Ασφαλείας (Τ.Α.) και τον Ιατρό Εργασίας (Ι.Ε.) σύμφωνα με το άρθρο 43, παρ.1α του Ν.3850/2010.
5. Να τηρείται κατάλογος με τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνους παράγοντες (φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς) σύμφωνα με το άρθρο 38, παρ.3ε του Ν.3850/2010. Να υπάρχει ενημέρωση, κατάλληλη και επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 48 του Ν.3850/2010.
6. Να συντηρείται και να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας των Μέσων και των Εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ.6στ του Ν.3850/2010. Να τηρείται το Βιβλιάριο Προληπτικού Ελέγχου και Συντήρησης κάθε εξοπλισμού που διαθέτει τέτοιο βιβλιάριο (άρθρο 4α, παρ.Ι, παρ.2.20 του Π.Δ. 395/1994, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 89/1999 και το Π.Δ. 304/2000).
7. Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, που κατέχουν θέσεις ευθύνης (Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και Τμημάτων αλλά και οι Υπεύθυνοι Συνεργείων) να μην επιτρέπουν την απασχόληση εργαζομένων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε εργασίες που είναι διαφορετικές για αυτές, που έχουν προσληφθεί.
8. Να συμπληρώνουν ΑΜΕΣΑ και να αποστέλλουν στην Ομοσπονδία το Δελτίο Καταγραφής Εργατικού Ατυχήματος (που συνημμένα σας στέλνουμε) και να ενημερώνουν τον συνάδελφο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Να μην επιτρέψουμε με την στάση και συμπεριφορά μας καμία προσπάθεια της Διοίκησης αποσιώπησης ή συγκάλυψης του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.
9. Να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τις απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να προβούν όπως ενδεικτικά σας αναφέρουμε: Καταγραφή στο Βιβλίο Εργατικών Ατυχημάτων του Δήμου, υποβολή στο Υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. που ελέγχει τους Ο.Τ.Α. των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως επίσης την αναγγελία του Εργατικού Ατυχήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Κ.Ε.Π.Ε.Κ. και στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της έδρας του Ο.Τ.Α.
10. Να παρεμβαίνουν καθημερινά για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους και να διασφαλίζουν διαρκώς, ότι αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και την πραγματοποίηση υποχρεωτικά κατ΄ έτος όλων των Ιατρικών εξετάσεων για την Προληπτική Ιατρική των εργαζομένων.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, βρίσκεται στο πλευρό της συνάδελφου από την Παραμυθιά και της εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

paramythia-online.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: H Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ, για το ατύχημα στην υπηρεσία καθαριότητας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5472120067914668762
item