Ήγουμενίτσα: «Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα μέσω του Facebook Ήγουμενίτσα: «Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα μέσω του Facebook | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήγουμενίτσα: «Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα μέσω του Facebook

Ήγουμενίτσα: «Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα μέσω του Facebook

Σπείρα με δράση που κάλυπτε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η οποία εξαπάτησε, με βασικό εργαλείο το διαδίκτυο και κυρίως το Facebook, δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε Θεσπρωτία αλλά και στην Αττική πέντε μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος της οργάνωσης, που είχε καταφέρει να αποκομίσει ως λεία ένα τεράστιο ποσό, περισσότερα από 245.000 ευρώ!


Πέντε στο… δόκανο!
Πέντε άτομα συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Αττικής. 


Συγκεκριμένα  πρόκειται  για τέσσερις ημεδαπούς ηλικίας 31, 27, 34 και 27 ετών και για μία 41χρονη Βουλγάρα, οι οποίοι κατηγορούνται για τα - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εκβίασης. 

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται.  Εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ο 31χρονος, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, απολαμβάνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Δρούσαν με σχέδιο
Η εξάρθρωση της σπείρας, η οποία εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2013, υπήρξε αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κατά τις οποίες αξιοποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν πλήθος στοιχείων και δεδομένων που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των μελών της.


Ως προς τον τρόπο δράσης της, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της αρχικά εντόπιζαν μέσω Facebook πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν τη γερμανική γλώσσα, με εμφανή οικονομική επιφάνεια τόσο των ιδίων όσο και των διαδικτυακών τους φίλων.  


Στη συνέχεια δημιουργούσαν λογαριασμούς e-mail και facebook με παρεμφερή στοιχεία (παράλληλο προφίλ) από αυτά του ατόμου που είχαν εντοπίσει ή παραβίαζαν τους λογαριασμούς των χρηστών, έστελναν αιτήματα φιλίας στους διαδικτυακούς τους φίλους, με σκοπό την εξακρίβωση και υφαρπαγή των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και έπειτα έστλεναν ψευδή email σε αυτούς, αναφέροντας υποτιθέμενη άμεση οικονομική ανάγκη και ζητώντας τους χρήματα. 

Ακολούθως εφάρμοζαν δύο τρόπους δράσης. Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιούσαν παράλληλα παραγγελίες σε διαδικτυακές επιχειρήσεις που αφορούσαν στην αγορά κυρίως συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας αλλά και ράβδων χρυσού και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικό ποσό με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης στο λογαριασμό του διαδικτυακού καταστήματος. 

Παραλάμβαναν, μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς τα δέματα με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει και προέβαιναν στην πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοραστικής τους αξίας, ρευστοποιώντας έτσι άμεσα τα χρήματα από τη δραστηριότητά τους. 

Επίσης, προμηθεύονταν κάρτες ξένων τραπεζών που αντιστοιχούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρένθετων αλλοδαπών και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικά ποσά στους παραπάνω λογαριασμούς, με σκοπό τον άμεσο προσπορισμό εισοδήματος. 

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους νοίκιαζαν διαμερίσματα σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αττικής, με σκοπό την παραλαβή των δεμάτων και την αποφυγή γνωστοποίησης των πραγματικών στοιχείων των μελών της οργάνωσης καθώς και η χρήση πολλών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Πλούσια η λεία
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας εμπλέκονται σε 24 περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας κέρδος που ξεπερνά τις 245.000 ευρώ, σε οκτώ απόπειρες απάτης  και σε δύο περιπτώσεις  εκβίασης. 


Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών σε Θεσπρωτία, Αττική και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο και  δέκα φυσίγγια διαμετρήματος, πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της οργάνωσης, μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μοτοσικλέτα, η οποία αγοράστηκε με χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: «Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα μέσω του Facebook
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4665625092417803500
Σχόλια
item