Γιάννενα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για τις μονάδες βιοαερίου Γιάννενα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για τις μονάδες βιοαερίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για τις μονάδες βιοαερίου

Γιάννενα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για τις μονάδες βιοαερίου
Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, «πετά» το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφορικά με την αδειοδότηση ή μη των πέντε μονάδων βιοαερίου που έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Ζίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΒΙΠΕ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος απάντησαν σχετικά μετά την ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.
Σύμφωνα με την απάντηση της Αποκεντρωμένης, το ΠΕΣΠΑ που συνεδρίασε στις 18 Ιανουαρίου 2018 δεν έχει εκδώσει γνωμάτευση επί του θέματος, παραδεχόμενος ότι για τις εν λόγω μονάδες «προκύπτουν δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης».
Στην απάντηση του υπουργού τονίζεται πως «η δημιουργία κάθε μονάδας βιοαερίου πρέπει να γίνεται διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος», πως οι μονάδες αυτές πρέπει να αξιοποιούν «τοπικές πρώτες ύλες» για να καταλήξει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επενδύσεις παρόμοιες γίνεται «με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή».
«Σε απάντηση που έλαβα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ.Φάμελλο γίνεται προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. 
Ωστόσο τονίζεται πως «η δημιουργία κάθε μονάδας βιοαερίου πρέπει να γίνεται διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος», πως οι μονάδες αυτές πρέπει να αξιοποιούν «τοπικές πρώτες ύλες» για να καταλήξει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επενδύσεις παρόμοιες γίνεται «με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή. 
Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλουν και τη δημόσια υγεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τασούλας.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Το… μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη για τις μονάδες βιοαερίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2482082328436828288
Σχόλια
item