Γιάννενα: Προληπτικά μέτρα… αλλά και ψυχραιμία Γιάννενα: Προληπτικά μέτρα… αλλά και ψυχραιμία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Προληπτικά μέτρα… αλλά και ψυχραιμία

Γιάννενα: Προληπτικά μέτρα… αλλά και ψυχραιμία
Στη βάση της υπερβολής κινήθηκαν οι αντιδράσεις και η «υποδοχή» του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης, που κάλυψε και την περιοχή των Ιωαννίνων τις προηγούμενες ημέρες. Κάτι όχι ασυνήθιστο βέβαια με βάση όσα έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ζήτημα του νέφους, αλλά και της αιθαλομίχλης.

Όμως η απόσταση από τους κινδύνους που υπάρχουν για το γενικό πληθυσμό, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες από την αφρικανική σκόνη, σε σχέση με αυτούς που υπάρχουν από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, είναι τελείως διαφορετικοί.
Αυτό αποδείχθηκε και το φετινό χειμώνα, τις ημέρες που η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του λεκανοπέδιου ξεπέρασε κατά πολύ τα ανώτερα επιτρεπτά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Σύλλογος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αξιοποιώντας τα στοιχεία των καθημερινών μετρήσεων, για τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων, προχώρησε σε μία πρώτη παρατήρηση, που επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παναγ. Ζώη, ότι τις ημέρες των υψηλών συγκεντρώσεων των σωματιδίων, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε μία μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ασθενών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, τόσα στα δύο νοσοκομεία της πόλης, όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία.
«Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι επιστημονικά παραδεκτό, όμως είναι μία παρατήρηση η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει», τόνισε ο κ. Ζώης.
Αναφορικά με το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, ο κ. Ζώης σημείωσε, πως δεν είναι της ίδιας τοξικότητας με την αιθαλομίχλη, αυτό όμως δε σημαίνει, ότι δε θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως και για όσους πραγματοποιούν εργασίες ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους. 
Του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου 
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Προληπτικά μέτρα… αλλά και ψυχραιμία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4226163449490530398
Σχόλια
item