Γιάννενα: Η εικόνα αδίκησε το σχέδιο Γιάννενα: Η εικόνα αδίκησε το σχέδιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η εικόνα αδίκησε το σχέδιο

Γιάννενα: Η εικόνα αδίκησε το σχέδιο

Θέμα ημερών είναι η επίσημη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδίου για την αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, που επιλέχθηκε από την Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπως και των υπολοίπων σχεδίων που συμμετείχαν.

Η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από πολίτες, που εξέφρασαν την διαφωνία τους με το προτεινόμενο σχέδιο, τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, της επόμενη ημέρα της κρίσης της Επιτροπής.

Έμμεσα, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας ανέλαβε μέρος της ευθύνης, λέγοντας πως ο τρόπος που πρωτοεμφανίστηκε το σχέδιο, ίσως να μην ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος. «Μια μελέτη δεν μπορεί να παρουσιάζεται μέσα από μια κακή εικόνα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο και όχι για ένα καλλιτέχνημα.


«Θα πρέπει κανείς σε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο να λάβει υπόψη του και αντικειμενικά στοιχεία, ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να εφαρμοστεί», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως άλλες προτάσεις να μην έλαβαν υπόψη τους κάποια τέτοια στοιχεία τεχνικής φύσεως.


Στην πρώτη του, πάντως, τοποθέτηση για το θέμα, αναφέρθηκε στο σχέδιο που έλαβε το πρώτο βραβείο και το σκεπτικό των αρχιτεκτόνων. «Μια πλατεία δεν είναι ούτε άλσος, ούτε πάρκο. 


Πρέπει να είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο, ένας καθαρός χώρος και να ταιριάζει στο μέγεθος της πόλης στην οποία απευθύνεται. Αυτή η πλατεία, όταν κατασκευάστηκε, αντιστοιχούσε σε μια πόλη 30-40.000 κατοίκων και πλέον απευθύνεται σε 120.000 κατοίκους. 

Οι μελετητές θέλησαν να κάνουν μια επέκταση αυτού του χώρου, προβάλλοντας τη μικρή, παλιά πλατεία και ενοποιώντας την με τον χώρο έξω από το κτίριο της περιφέρειας», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται και ένα σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στην οδό Δωδώνης.

«Είμαστε στη διαδικασία που διερευνούμε τις δυνατότητες, ώστε να βρεθούν λύσεις στα κυκλοφοριακά ζητήματα και στην πλήρη αξιοποίηση του χώρου. Υπάρχουν πολλαπλές προτάσεις, τις οποίες θα δούμε ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα», σημείωσε.


Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Μπέγκα ήταν ερώτηση σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η οποία θα ακολουθηθεί και στον χώρο των παλιών στρατιωτικών φυλακών, στην παραλίμνια περιοχή, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «Πάρκο καλλιτεχνών» και να φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.


«Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι καθολικά αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα. 


Αυτή η λύση έχει οπαδούς και μη. Εξάλλου, ποτέ δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν όλοι», σημείωσε, υπερασπιζόμενος ωστόσο την επιλογή της δημοτικής αρχής για διαβούλευση και συμμετοχικές διαδικασίες, είτε πρόκειται για τεχνικά έργα όπως η οδική σύνδεση Γεννηματά-Πανηπειρωτικό, είτε για έργα καθημερινότητας που δεν απαιτούν ειδικές τεχνικές γνώσεις, όπως οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

agon.gr


Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η εικόνα αδίκησε το σχέδιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3291039431727591207
Σχόλια
item