Διπλωματικός πυρετός για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς – Τη Δευτέρα η δίκη
Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία για τη διευθέτηση του ζητήματος της επιστροφής στη χώρα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Παρασκευή στον Έβρο και κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ, ο οποίος μάλιστα φέρεται να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί έκαναν περιπολία στην περιοχή Καστανιές Έβρου και λόγω κακών καιρικών συνθηκών χάθηκαν και πέρασαν στην πλευρά της Τουρκίας όπου και συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής θα οδηγηθούν στην τουρκική δικαιοσύνη τη Δευτέρα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Τουρκικά Μέσα ανέφεραν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «για υποψία παραποίησης στοιχείων», για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία» και για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό».
«Δεν είμαστε πράκτορες»
Τουρκικά μέσα αποκάλυψαν τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων, που φέρονται να δήλωσαν «δεν είμαστε πράκτορες» και εξήγησαν ότι πέρασαν κατά λάθος στα τουρκικά σύνορα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και του χιονιού.
Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι « βγήκαν σε περιπολία κατά τις 10.30 χθες. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. 
Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».
Η μεταφορά των δυο Ελλήνων στα δικαστήρια της Ανδριανούπολης
Νωρίτερα, τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ έκαναν φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά των Ελλήνων αξιωματικών στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης.
Έντονοι είναι οι φόβοι πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί ίσως χρησιμοποιηθούν από την τουρκική πλευρά, ως μέσο πίεσης για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Τουρκία πως πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Συνεχής επαφή Τσίπρα με Κοτζιά - Καμμένο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις με τους δυο αξιωματικούς, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Άμυνας, Πάνο Καμμένο. 
Τζανακόπουλος: Αναμένουμε σύντομα την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα
«Αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».
Κουβέλης σε Παφίλη: Οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα
Διαβεβαιώσεις ότι θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής για παραβίαση συνόρων στον Έβρο και οι οποίοι κρατούνται στην Ανδριανούπολη, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.
Ο κ. Παφίλης επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο κ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.
Κικίλιας: Να γίνουν οι ενέργειες για επιστροφή των αξιωματικών στην Ελλάδα
Μισή ώρα σχεδόν διήρκεσε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, για την ενημέρωση του τελευταίου σχετικά με το θέμα των δυο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής.
Ο Πάνος Καμμένος τόνισε, κατά τη συζήτησή τους ότι, την ώρα της σύλληψης των δύο Ελλήνων, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με την περιοχή να έχει σκεπαστεί από χιόνι.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της υπόθεσης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τα τελευταία δεδομένα. Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».
Λοβέρδος: Προσπάθειες να αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα
«Καταβάλλονται προσπάθειες να αφεθούν ελεύθεροι την Δευτέρα», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που πέρασαν κατά λάθος τα τουρκικά σύνορα και συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στον Έβρο.
«Απαιτείται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στη χώρα μας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα που έχει η Τουρκία σε σχέση με το κράτος δικαίου είναι σε όλους γνωστά».
Βούτσης: Καθοριστικοί για τις σχέσεις των δύο χωρών οι χειρισμοί της Τουρκίας
Οι χειρισμοί των τουρκικών Αρχών στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στον Έβρο, θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών εκτιμά ο Νίκος Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, στο περιθώριο της έκθεσης της Βουλής «Δρόμοι Επιβίωσης» στην Καβάλα, δήλωσε ότι για εκείνον είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για απόπειρα διείσδυσης ή κατασκοπείας στην γείτονα και όπως χαρακτηριστικά είπε: «στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες τις τεχνολογίας και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα, δε θα είχε κανένα νόημα».
Ο κ. Βούτσης, απόδοσε και εκείνος το περιστατικό -όπως και ο Πάνος Καμμένος νωρίτερα- στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην περιοχή και «ανάγκασαν» τους στρατιωτικούς να περάσουν κατά λάθος τα τουρκικά σύνορα: «Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι κάτω από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, υπήρξε αυτό το συμβάν και από κει και πέρα η διαχείρισή του θα κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, στην οποία και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. 
Επαναλαμβάνω όλοι κρινόμαστε αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και πολλά επιχειρήματα και τεκμήρια για να γνωρίζει κανείς και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών . 
Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική  χώρα , που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές , προφανώς και στην πατρίδα μας , άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας με βάση τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας  Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν , είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια προηγουμένως και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι φιλοξενούνται και από την ίδια τη γείτονα χώρα .
Όταν κανείς έχει τόσα λεπτά ζητήματα που αφορούν ανθρώπους, ψυχές, πρέπει να αποστασιοποιείται από την τακτική χειραγώγησης και διαχείριση επιμέρους συμβάντων και προβλημάτων , τα οποία είτε ως ατυχές γεγονός, είτε ως επιμέρους ιδιαίτερων εκτιμήσεων, μας συνδέουν και νομίζω αυτή η φρόνηση υπάρχει, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.  Υπάρχει στη χώρα μας, υπάρχει σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και υπάρχει είμαι σίγουρος και μέσα στην κοινωνία της γείτονάς χώρας».