Άρτα: «Πράσινο φως» από το Κ.Α.Σ. για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ

Άρτα: «Πράσινο φως» από το Κ.Α.Σ. για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ
Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ένα πολυχώρο αναψυχής (καφέ- εστιατόριο) και πολιτισμού άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), το οποίο συνεδρίασε για το θέμα. 


Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την χρηματοδότηση του έργου της αξιοποίησης μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, που έχει ήδη υποβληθεί ως πρόταση, με συνολική χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. παρέστη και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χώρος ώστε να είναι ανοικτός και επισκέψιμος για όλους και να μην παραμείνει κλειστός για ακόμη περισσότερα χρόνια, με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

«Η αρχική πρότασή μας αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο ΞΕΝΙΑ, κάτι που στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά μετά την τότε απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, είχαμε δύο επιλογές: ή να εμμείνουμε στην απόφαση για ξενοδοχείο και να αφήσουμε το κτίριο στη μοίρα του και κλειστό για επιπλέον των 25 χρόνων που είναι ήδη κλειστό ή να κυνηγήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης, ώστε να το συντηρήσουμε, να το σώσουμε και να το αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία. 



Πλέον, με την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο χώρος του Κάστρου θα είναι και πάλι ανοικτός και επισκέψιμος για όλους, ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα συνάδουν με τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του Κάστρου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρήσεις που προτείνει ο Δήμος Αρταίων σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης είναι οι εξής:

• Στο ισόγειο να υπάρχει Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ μέγιστο) που θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

• Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, παιδικό τμήμα, τμήμα πολυμέσων, τμήμα ήχου, εικόνας και τρισδιάστατης εκτύπωσης, αίθουσα έμπνευσης κ.α).

• Χώροι ξεχωριστοί με οπτικοακουστικά μέσα για την ιστορία της Άρτας (Αρχαία, Βυζαντινή, Μεταπολεμική, Σύγχρονη).

• Δημοτικό Ωδείο.

• Εργαστήρια Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, κεραμικής, ζωγραφικής

• Διαμόρφωση αμφιθεατρικής σκηνής με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

• Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων

Σχετικά με εξωτερικό χώρο προτείνονται να διαμορφωθεί παιδική χαρά, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων (υπαίθρια όργανα γυμναστικής), διαμόρφωση με παγκάκια και φυτεύσεις, διαμόρφωση του δρόμου από την πύλη του Κάστρου μέχρι την είσοδο του ΞΕΝΙΑ.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ΚΕΝ και για Στρατόπεδο Παπακώστα

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος είχε συνάντηση και με τον πρώην –πλέον- αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα (και νυν Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής), από τον οποίο ζήτησε μια ενδελεχή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Στρατόπεδο Άρτας.

Ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε από τον κ. Βίτσα να υπάρξει μια πολύ καλή ισοδύναμη λύση για την κατάργηση του ΚΕΝ Άρτας, μια λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του στρατοπέδου και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, συζήτησαν και για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παπακώστα.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Σωτήριο Τερζούδη και τον Υπαρχηγό και Αρτινό στην καταγωγή Δήμο Αναγνωστάκη.

Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τους τρόπους για την καλύτερη συνεργασία στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα για την προστασία του Λόφου Περάνθης κατά τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μελέτη του έργου κατασκευής αντιπυρικού δικτύου στο περιαστικό δάσος του Λόφου Περάνθης.

Τέλος, ο Δήμαρχος συμμετείχε στην εκδήλωση για το Ειδικό Σχέδιο Δράσης «Βιώσιμες Πόλεις-Μαθιός Καρλαύτης», που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: «Πράσινο φως» από το Κ.Α.Σ. για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6746096718565295302
item