Πρέβεζα: Στο... χέρι του Δήμου Πρέβεζας να αλλάξει τα δεδομένα για τους Ρομά της περιοχής Πρέβεζα: Στο... χέρι του Δήμου Πρέβεζας να αλλάξει τα δεδομένα για τους Ρομά της περιοχής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Στο... χέρι του Δήμου Πρέβεζας να αλλάξει τα δεδομένα για τους Ρομά της περιοχής

Πρέβεζα: Στο... χέρι του Δήμου Πρέβεζας να αλλάξει τα δεδομένα για τους Ρομά της περιοχής
Μία αλληλουχία γεγονότων γύρω από τη στρατηγική που χαράσσει η Κυβέρνηση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά πληθυσμών ανά τη χώρα, δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Πρέβεζας να παρέμβει ρυθμιστικά προς όφελος των Ρομά της περιοχής μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Στην ατζέντα της συνάντησης του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη, με το Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννη Νικόπουλο, βρέθηκαν ζητήματα δημόσιας υγείας σε ευαίσθητους τομείς και κοινωνικές ομάδες και συζητήθηκε και το θέμα των Ρομά, βασισμένο στη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου.

Παράλληλα στις 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά με εκπροσώπους των Περιφερειών και των Διαχειριστικών Αρχών τους. 

Θέμα της συνάντησης ήταν η σχεδιαζόμενη πολιτική κοινωνικής ένταξης των Ρομά σύμφωνα με τις προτάσεις της Ειδικής Γραμματείας καθώς και η ενεργοποίηση συγκεκριμένων Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απηύθηνε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύντομο χαιρετισμό. 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Πριν από τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, το κράτος δεν είχε εικόνα για την κατάσταση των καταυλισμών και των οικισμών. Με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας χαρτογραφήσαμε 371 οικισμούς Ρομα σε όλη τη χώρα. Ξέρουμε πλέον σε κάθε Περιφέρεια πόσοι καταυλισμοί υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, με κάθε λεπτομέρεια. Τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες. 

Σε αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης επικεντρώνουμε την προσοχή μας και δίνουμε προτεραιότητα. Γνωρίζουμε πλέον ότι σε κατάσταση εξαθλίωσης βρίσκονται 70 οικισμοί σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν με συνέργεια της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και των Δήμων. 

Οι κατευθυντήριες γραμμές δράσης της Ειδικής Γραμματείας συνοψίζονται στην εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων, στη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης των κατοίκων (με έμφαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία) και στην ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που να λειτουργούν ως πρότυπα. 

Συγκροτήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την προσωρινή μετεγκατάσταση, ώστε να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες. Οι οικισμοί δεν θα είναι γκέτο, θα βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό και θα διαθέτουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους Δήμους.

Οι Δήμοι προσφέρουν την έκταση. Εμείς στο υπουργείο, στην Εδική Γραμματεία Ρομά, με ένα σύνολο τεχνικών συμβούλων κάνουμε τα σχέδια της μετεγκατάστασης. Στη συνέχεια δίνουμε στο Δήμο όλα τα σχέδια έτοιμα– πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές- για δημοπράτηση. 

Είμαστε ήδη έτοιμοι για την Άμφισσα. Θα μετεγκαταστήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε εξαθλίωση πολύ γρήγορα. Με ταχύτατους ρυθμούς. Για κάθε συνοικισμό που μετεγκαθίσταται θα εκδίδεται σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο σχέδιο γενικής διάταξης οικισμού. 

Η υλοποίηση των σχεδίων, αν χρειαστεί, θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα περιμένουμε χρόνια για να μετεγκαταστήσουμε τους Ρομά και να τους βγάλουμε από την εξαθλίωση. Ακόμη μια καινοτόμα δράση στην οποία προχωρούμε είναι τα πολύκεντρα. 

Πρόκειται για προκατασκευασμένους οικίσκους όπου τα παιδιά μπορούν να πλένονται και να ντύνονται, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά και να παρέχονται δράσεις ολιστικές για τη νεολαία. 

Τα πολύκεντρα τοποθετούνται σε οικόπεδο του Δήμου ή κάποιου φορέα που το παραχωρεί για αυτή τη χρήση. Όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι σε ισχύ. Οι δράσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα. Η ελπίδα μας είναι τα παιδιά. 

Η νέα γενιά των Ρομά. Γι αυτό με ενδιαφέρουν πολύ οι δράσεις εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι να παρακολουθεί το παιδί του την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αλλιώς χάνει το ΚΕΑ. 

Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να συνδεθεί με το «My School», ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιο παιδί σταματά το σχολειό. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας γνωρίζουμε ότι ήδη καταγράφεται τεράστια αύξηση της παρακολούθησης των παιδιών Ρομά στο σχολειό. Όλα αυτά είναι μέτρα που θεωρούμε ότι θα φέρουν τους Ρομά σε μια νέα σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ήδη τα έχει αγκαλιάσει η κοινότητα των Ρομά».

Επικοινωνήσαμε με την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και ειδικότερα με τον συνεργάτη της κας Φωτίου, Χρ. Μανούρα, ο οποίος μας ανέφερε πως η Ήπειρος δε συμπεριλαμβάνεται σε πρώτη φάση στους 70 καταυλισμούς εκείνους που θα μετεγκατασταθούν άμεσα. 

Τόνισε ακόμη πως έχει πλήρη γνώση το Υπουργείο για την κατάσταση στο Δήμο Πρέβεζας και ξεκαθάρισε πως αν ο Δήμος Πρέβεζας κάνει 5 βασικά βήματα για να ρυθμίσει την κατάσταση, το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά αυτή.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα Παρατηρητήριο-Επιτροπή για τους Ρομά στις υπηρεσίες του, μπορεί να βρει έκταση ώστε να μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μπορεί να βοηθήσει στην επιδότηση ενοικίου μέσω προγραμμάτων, ώστε να διασπαρεί ο πληθυσμός και να βρει κίνητρα εργασίας, να χρησιμοποιήσει μία σειρά “εργαλεία”, ώστε να διορθώσει μία στρεβλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην περιοχή της ΒΙΠΕ Πρέβεζας.

Το ζήτημα είναι αν μπορεί ή αν θέλει ο Δήμος να εμπλακεί σε ένα τόσο σύνθετο θέμα.

atpreveza.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Στο... χέρι του Δήμου Πρέβεζας να αλλάξει τα δεδομένα για τους Ρομά της περιοχής
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 8465607079552443321
Σχόλια
item