Ήπειρος: Κοινή η προσπάθεια για την προστασία της φέτας Ήπειρος: Κοινή η προσπάθεια για την προστασία της φέτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Κοινή η προσπάθεια για την προστασία της φέτας

Ήπειρος: Κοινή η προσπάθεια για την προστασία της φέτας
Έντονος ο προβληματισμός και η αγωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το μέλλον του εθνικού προϊόντος

Στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά βρέθηκε η προστασία της φέτας καθώς και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για το εθνικό προϊόν σε περίπτωση που επικυρωθούν από την Βουλή, οι συμφωνίες με άλλες χώρες.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, από τον Όμιλο Φίλων Φέτας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, το Επιμελητήριο και άλλους φορείς.
Η ημερίδα έγινε παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στύλιου, του πρώην υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, αυτοδιοικητικών, δημάρχων, εκπροσώπων των βιομηχανιών γάλακτος, εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων, αλλά και της Ζωής Κωνσταντοπουλου που εκτός από επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» ανέλαβε και νομικός της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι σε αυτή την υπόθεση δεν χωρούν κόμματα και χρώματα. Η φέτα είναι ένα εθνικό προϊόν μεγάλης αξίας και ως τέτοιο προϊόν πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι η προσπάθεια είναι κοινή όπως κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση της όλης ιστορίας της φέτας καλώντας όλους σε συστράτευση στον αγώνα προάσπισης του εθνικού προϊόντος και φυσικά της ίδιας της κτηνοτροφίας.
Πριν από καιρό όταν μίλησα με τον αρχηγό της ΝΔ και του είπα το θέμα, πίστευα ότι θα με διαγράψουν, μιας και γνωρίζετε ότι ανήκω στην παράταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ευχαρίστησε λέγοντας ότι δεν γνώριζε το θέμα και είπε στον περιφερειάρχη ότι δόθηκε εντολή στους 14 βουλευτές να το δούνε υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος η επικύρωση των συμφωνιών στην ελληνική Βουλή»
«Δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί. Υπάρχει η φέτα», είπε συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης ευχαριστώντας τις ηπειρωτικές βιομηχανίες που δεν έριξαν τις τιμές του γάλακτος… στα τάρταρα.
Αιχμές διατύπωσε και για την ποιότητα του λευκού τυριού, που βαφτίζεται… φέτα: «Ποια φέτα, θα μας πουν οι ξένοι; Για ποια φέτα ...μιλάτε... αυτό είναι τυρί της πυρκαγιάς, χωρίς αξία», επεσήμανε δίνοντας βαρύτητα στις προδιαγραφές, επαναλαμβάνοντας ότι στο ζήτημα της Διεπαγγελματικής «δεν μπορεί να βάλουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα» δείχνοντας κυρίως προς τη Θεσσαλία.
«Φέρνουν γάλα απ έξω και μετά χαλάνε την τιμή. Πρέπει να τελειώσει γιατί αλλιώς θα τελειώσουμε όλοι μαζί. Αν είναι για 0, 80 γιατί να γίνουν νέοι αγρότες ας κάτσουν εδώ άνεργοι», υποστήριξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι για το ισοζύγιο.
Άλλες τοποθετήσεις
Εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου, ο Γιάννης Λώλος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Γινόμαστε δέκτες ανησυχητικών προβλημάτων για τη φέτα... το λευκό χρυσό που είναι συνδεδεμένη με την παράδοση. Ανησυχία για τις συμφωνίες και τις εξαγωγές. Κτηνοτροφία βασικός κορμός. Ενώνουμε δυνάμεις. Κοινή στρατηγική για το τυρί φέτα, νέους εξαγωγικούς προορισμούς. Κοινό μέτωπο» κατέληξε ο πρόεδρος χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες.
Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Δημήτρης Κατηρτσίδης στάθηκε στην ανάγκη κοινών προσπαθειών «για την προσπάθεια υποστήριξης της ταυτότητας της φέτας για τις συμφωνίες. Η φέτα για εμάς είναι κομμάτι της ιστορίας μας, άρα δεν είναι κομμάτι διαπραγμάτευσης. Αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία» είπε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης υποστήριξε και αυτό την ανάγκη κοινής δράσης για την προστασία της φέτας και ανέδειξε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σήμερα εδώ. «Η φέτα είναι παράδοση και κληρονομιά που δεν μπορεί κανείς να την απεμπολήσει. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Τραγικές συνέπειες για το γίγνεσθαι».
Από την Ένωση Αγροτών ο κ. Μπαλτογιάννης ευχαρίστησε δημόσια για την στήριξη της Περιφέρειας στους παραγωγούς καλώντας όλους να ενσκήψουν πάνω στο κρίσιμο για τον κλάδο των αγροτών ζήτημα καθώς οδηγούνται στην εξαθλίωση.
«Αναγνωρίστηκε σαν ΠΟΠ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα αλλοιώνουμε και βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας. Υψίστης σημασίας για το μέλλον της κτηνοτροφίας. Η εφαρμογή θα φέρει μεγάλο πλήγμα. Η Φέτα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν. Το πλήγμα μεγαλύτερο για εμάς. Αν βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας...η φέτα γεννήθηκε στα Γιάννενα είναι προϊόν γιαννιώτικο. Δεν μπορούσαν να την κάνουν σε άλλες περιοχές και έκαναν άλλα τυριά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Άρης Κασσής από τους Νέους Αγρότες, αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση που δεν είναι η καλύτερη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
«Δυστυχώς, τα δεδομένα δεν είναι καλά. Η αύξηση της φορολογίας και η μείωση της τιμής του γάλακτος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα. Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και τις συμφωνίες που αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση και απαξίωση των προϊόντων μας. Η πρόταση μας είναι να διασφαλίσουμε τη φέτα και την αποκλειστικότητα της διεθνώς» είπε ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις εισαγωγές γάλακτος.
Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικεφαλής της «Πλεύσης» αλλά και δικηγόρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, μίλησε για υπονόμευση και καρτέλ στο γάλα.
«Εκχώρησαν κεκτημένα ξανά και ξανά δικαιώματα και δεδομένα ώστε φτάσαμε να αγωνίζεται ο κόσμος της αγροτιάς για επιβίωση και κατοχύρωση όσων έπρεπε να είναι δεδομένα και προστατευμένα. Η φέτα έπρεπε να προστατεύεται και αυτά όλα ….είναι επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων» είπε σημειώνοντας ότι η συμφωνία ΣΕΤΑ είναι «κατάπτυστη».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των ομιλητών από όλους τους χώρους και την κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες στους ελέγχους εισαγόμενου γάλακτος αλλά και στο θέμα των συμφωνιών.
Περί συμφωνιών
Καταπέλτης για τις εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ν. Αφρική ήταν ο Εμμανουήλ Ανυφαντάκης Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος.
Ο κ. Ανυφαντάκης όπως και τα άλλα μέλη του Ομίλου Φίλων Φέτας, αναφέρθηκαν στις συνέπειες αυτών των συμφωνιών εάν και εφόσον επικυρωθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ουσιαστικά όπως είπε πρόκειται για τεράστιες συμφωνίες οι οποίες περιλαμβάνουν και άρθρα που αφορούν τη Φέτα μας. Παρά τις μικρές επί μέρους διαφορές τους, στα επίμαχα σημεία τους για την Φέτα ουσιαστικά ταυτίζονται.
Πιο συγκεκριμένα: Και οι δυο αγνοούν, κατά τρόπο προκλητικό, πλήθος στοιχείων νομικής, ιστορικής, πολιτισμικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής φύσεως, επί των οποίων στηρίχτηκαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι η Φέτα δεν είναι κοινή αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ενός παραδοσιακού τυριού με συγκεκριμένες προδιαγραφές – Ταυτότητα.
Παρέχουν πλήρη προστασία σε όλα (Ν. Αφρική) ή σχεδόν σε όλα (Καναδά) τα τυριά ΠΟΠ της ΕΕ, με εξαίρεση τη Φέτα, στην οποία όχι μόνο δεν παρέχεται ουσιαστικά καμία προστασία αλλά αντίθετα υποσκάπτεται το Ευρωπαϊκό της κεκτημένο και η καλή της φήμη. Παρέχουν τη δυνατότητα στους υφιστάμενους στις δυο χώρες παραγωγούς και εμπόρους λευκών τυριών άλμης που τα διαθέτουν στην αγορά με την ονομασία φέτα να συνεχίσουν να το πράττουν, εις το διηνεκές. 
Οι εισερχόμενοι μελλοντικά στο επάγγελμα θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την ονομασία Φέτα συνοδευόμενη όμως πάντοτε με κάποιο χαρακτηρισμό, όπως style (Feta style), type (Feta type) κτλ. Νομιμοποιούν νεοφανείς ονομασίες που σηματοδοτούν την άποψη ότι πέραν της ελληνικής υπάρχουν και άλλες φέτες, γεγονός που παραπέμπει σε κοινή ονομασία με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Φέτας ακόμη και εντός της ΕΕ. Αποτελούν προηγούμενο για ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες ανοίγοντας …δύσκολους κακοτράχηλους δρόμους για την ελληνική φέτα και την σημασία που έχει για την χώρα μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Αποστολόπουλος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλ/κων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ). Και ο κ. Αποτολόπουλος ανέδειξε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα από την επικύρωση των συμφωνιών καλώντας όλους σε επαγρύπνηση «Η ταυτότητα της Φέτας ως παραδοσιακού Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) δεν κατοχυρώθηκε στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά(CETA) και με τη Ν. Αφρική(SADC), όπως συνέβη με όλα τα αντίστοιχα προϊόντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η διακριτική αυτή μεταχείριση από πλευράς ΕΕ αποτελεί μείζονα αδικία για το εθνικό μας αυτό προϊόν και ωμή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας ως ισοτίμου κράτους μέλους της ΕΕ. Η μη αναγνώριση της μοναδικότητας της ταυτότητας της Φέτας μας στις περιοχές αυτές παγιώνει ένα καθεστώς που θα καλλιεργήσει την παγκόσμια αμφισβήτηση και απαξία της και σύντομα την μη αναγνώριση της και εντός της ΕΕ» σημειώθηκε μεταξύ άλλων. Σημαντικό πρώτο βήμα είναι η διαδικτυακή υπογραφή side του Ομίλου Φίλων Φέτας.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Κοινή η προσπάθεια για την προστασία της φέτας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1902433933365995731
Σχόλια
item