Γιάννενα: Έγιναν καθεστώς οι ελλείψεις Γιάννενα: Έγιναν καθεστώς οι ελλείψεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Έγιναν καθεστώς οι ελλείψεις

Γιάννενα: Έγιναν καθεστώς οι ελλείψεις

Σε… κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού έχει εξελιχθεί για πολλούς ασθενείς και στα Γιάννενα η αναζήτηση των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οι ελλείψεις αποτελούν πλέον πάγιο καθεστώς και όχι παροδικό φαινόμενο.

Η λίστα των φαρμάκων, που λείπουν εντελώς ή διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες, περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, ινσουλίνες, αντιϋπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, εμβόλια, θυρεοειδικές ορμόνες και οφθαλμολογικά κολλύρια. 
Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη, μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.
Τα φάρμακα αυτά σπανίζουν και στα ράφια των φαρμακείων των Ιωαννίνων, με τους φαρμακοποιούς να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για τα εξασφαλίσουν, κάθε φορά που φτάνει ένας ασθενής με την ιατρική συνταγή ανά χείρας. 
«Βρισκόμαστε τόσα χρόνια σε αυτή την κατάσταση και οι ασθενείς γνωρίζουν, όταν έρχονται στα φαρμακεία, πως ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στο φαρμακείο μέσα σε διάστημα δυο τριών ημερών προκειμένου να λάβουν το σύνολο των φαρμάκων που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. 
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και από την πλευρά μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις προσωπικές μας γνωριμίες, επικοινωνώντας τηλεφωνικά ακόμη και με συναδέλφους στην άλλη άκρη της Ελλάδας, προκειμένου να βρούμε αν υπάρχει κάπου το φάρμακο, που μας ζητούν», ανέφερε στον Η.Α. ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας. 
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Οι αιτίες είναι λίγο-πολύ γνωστές και έχουν να κάνουν με τις στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου και χρόνιες παθογένειες.
Οι ελλείψεις αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Για την κατάσταση αυτή, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εισάγουν στη χώρα μας πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμάκων απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών. 
Η δεύτερη βασική αιτία είναι ότι κάποιες εταιρείες, που ασχολούνται με εξαγωγές φαρμάκων και έχουν προμηθευτεί αυτά τα φάρμακα σε φτηνές τιμές, αντί να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά, τα εξάγουν σε άλλες χώρες σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Και οι δύο αιτίες έχουν να κάνουν με τη διατίμηση του φαρμάκου, που είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Συνοπτικά, το κράτος έχει ιδρύσει ένα παρατηρητήριο τιμών, που μελετάει τις τιμές των φαρμάκων στις χώρες της Ευρώπης. Βρίσκει τις φθηνότερες τιμές και διαμορφώνει την τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα βάσει της τιμής των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης. 
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές τους διαμορφώνονται εν αναφορά προς χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Εσθονία.
Φαινομενικά το σύστημα είναι καλό. Επιτρέπει στο κράτος να έχει μια ορθολογική οικονομική διατίμηση των φαρμάκων, επιτρέπει τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, εξασφαλίζει τον καταναλωτή από υπέρογκες χρεώσεις στις συμμετοχές των φαρμάκων. Εντούτοις, εντός Ευρωζώνης, όπου τα εμπορεύματα κινούνται ελεύθερα, δημιουργεί στρεβλώσεις. 
Κατά μέσο όρο τα φάρμακα στην Ευρώπη είναι 250% ακριβότερα. Συνεπώς, ένα σκεύασμα που τιμολογείται 1 ευρώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη τιμολογείται κατά μέσο όρο 3,5 ευρώ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο κέρδους, όταν ένα φάρμακο που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, επανεξάγεται. Απόδειξη είναι ότι σε αξίες οι εξαγωγές φαρμάκων είναι τρίτες στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση, τα φάρμακα να φτάνουν στην Ελλάδα και να επανεξάγονται.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που εδρεύουν στο εξωτερικό, οι λεγόμενες μητρικές εταιρείες, είναι κατά του φαινομένου αυτού. Από τη μια κερδίζουν επειδή εμπορεύονται, διά των θυγατρικών, φάρμακα στην Ελλάδα και από την άλλη χάνουν, επειδή τα φάρμακα αυτά εξάγονται σε χώρες όπου η τιμή τους είναι ακριβότερη. Το αποτέλεσμα είναι να διαθέτουν περιορισμένες ποσότητες στην ελληνική αγορά, ακριβώς για να ελέγξουν τις εξαγωγές.
Οι δύο παραπάνω αιτίες γεννούν και μία τρίτη, όπως εξηγεί στον Η.Α. ο κ. Μήτρικας. «Λόγω της έλλειψης που υπάρχει, κάποιοι ασθενείς, αν τύχει να βρουν το φάρμακο που τους έχει συνταγογραφηθεί, το προμηθεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, απ’ αυτές που το χρειάζονται εκείνη τη στιγμή. 
Οι ίδιοι δημιουργούν απόθεμα για ώρα ανάγκης, αλλά παράλληλα συντείνουν στην έλλειψη του από την αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι λύση. 
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ
Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Κατερίνα Αντωνίου, πριν λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε  για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να τονίζει ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας, που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η τακτική, που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων, δεν αποδίδει ούτε πρόκειται να αποδώσει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. 
Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δε θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δε θα μπορούν να τα εξάγουν.
«Πρέπει να μπει φραγμός στις εξαγωγές και να οριστούν με διαφορετικό τρόπο οι τιμές για κάποια φάρμακα. Άλλωστε, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται, αναγκαστικά οδηγούμαστε σε ειδικές παραγγελίες, οι οποίες γίνονται σε πολύ ακριβότερες τιμές από αυτές που πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού», σημείωσε και ο κ. Μήτρικας.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έγιναν καθεστώς οι ελλείψεις
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2222570273991702293
Σχόλια
item