“Χρυσή τομή” για την ύδρευση των παραλιακών χωριών Πρέβεζας, Φαναρίου – Πως “ξεκλειδώνει” το έργο η Κυβέρνηση

“Χρυσή τομή” για την ύδρευση των παραλιακών χωριών Πρέβεζας, Φαναρίου – Πως “ξεκλειδώνει” το έργο η Κυβέρνηση
Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στην τεράστια πολιτική αποτυχία (υπήρξε μάλιστα και κριτική από το Δ. Κώτση, σύμβουλο της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου Χρήστου Μπαϊλη) του Δήμου Πρέβεζας, αλλά και του Δήμου Πάργας δευτερευόντως (έπειτα από την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο Δήμοι), να καταφέρουν να εντάξουν το έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΡΑΧΗΣ ΛΟΥΤΣΑΣ, ΒΡΑΧΟΥ, ΛΥΓΙΑΣ ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ, ΡΙΖΩΝ, ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ» του Δήμου Πάργας προϋπολογισμού 6.572.000 ευρώ (η μελέτη προϋπάρχει από τη Νομαρχία Πρέβεζας το 2006 και η υδροδότηση θα γίνεται μέσω των πηγών της Χόχλας), σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Όπως όμως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, η πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Μπαϊλη και Νάστα στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό ΥΠΕΣ Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, κατέληξε στην έυρεση της “χρυσής τομής” ώστε να “ξεκλειδώσει” επιτέλους το έργο και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, καλύπτοντας έτσι την αποτυχία ετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπήρξε δέσμευση να ενταχθεί το έργο σε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί από κοινού από τα δυο Υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, αλλά υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από σχεδιασμό και έμπνευση του αναπληρωτή Υπουργού κ. Αλέξη Χαρίτση.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος σχεδιασμός είναι σε βάθος πενταετίας να φτάσει στα 2 δις ευρώ για έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι σημαντικό ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, το πρόγραμμα αυτό δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους Δήμους, καθώς ο δανεισμός αυτός θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Το βασικό κλειδί όλης αυτής της προσπάθειας, όλης αυτής της πρωτοβουλίας είναι ακριβώς να μπορέσουν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα της ύδρευσης αποτελεί “γάγγραινα” για τα παραλιακά αυτά χωριά, που θέλουν και έχουν επενδύσει και στον τουρισμό, με τους επισκέπτες να μη μπορούν πολλές φορές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια να κάνουν ούτε ένα μπάνιο...

atpreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
“Χρυσή τομή” για την ύδρευση των παραλιακών χωριών Πρέβεζας, Φαναρίου – Πως “ξεκλειδώνει” το έργο η Κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5364729112192666611
item