Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ στο Αφριν

Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ στο Αφριν

Το συριακό καθεστώς συνέχισε και την Τρίτη τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης Ανατολικής Γούτας την ίδια ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της καθημερινής, πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος της Δαμασκού. "Η εκεχειρία του Πούτιν τελείωσε σήμερα, γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν" δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Το βράδυ της Δευτέρας, το κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα συντόμευσε τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων λόγω των βομβαρδισμών στον τομέα της Ντούμα, της μεγαλύτερης πόλης της Ανατολικής Γούτας. 

Ο Ραχμάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κοινότητες Σάκμπα και Χαμουρίγιε "βομβαρδίστηκαν με βαρέλια με εκρηκτικά" και ότι "δέκα επιδρομές" καταγράφηκαν στο χωριό Τζισρίν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκαεννέα άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι σαράντα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τέσσερα παιδιά. Πρόσθεσε ότι αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν και σε άλλες κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Δευτέρα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ντούμα είπε ότι ορισμένοι πολίτες επωφελούνται από τις σπάνιες στιγμές ησυχίας για να μεταφέρουν αντικείμενα από τα σπίτια τους σε σπήλαια όπου έχουν βρει καταφύγιο. Άλλοι μαζεύουν σπασμένα έπιπλα και τα καίνε για να ζεσταθούν ή για να μαγειρέψουν.

Κάποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, ιδίως κατά τη διάρκεια της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός και διαθέτουν λιγοστά προϊόντα, ιδίως λαχανικά όπως κρεμμύδια, μαϊντανό και άλλα χορταρικά.

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα. 

Οι μάχες σήμερα επικεντρώνονταν στις κοινότητες Μπέιτ Σάουα και Αλ Ασάρι, στο κέντρο, στην Αφταρίς στα νότια και στο Αλ Ριχάν στα βορειοανατολικά. Στόχος του στρατού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι να "κόψει" στα δύο τον θύλακα για να απομονώσει την Ντούμα, στα βόρεια.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την αποτυχημένη προσπάθεια εγκαθίδρυσης προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση θα γίνει αύριο Τετάρτη.
epirusblog.gr
5 of 5
Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ στο Αφριν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5093761067400686068
item