Γιάννενα: Φορολογία η «λύση» για τα αδέσποτα Γιάννενα: Φορολογία η «λύση» για τα αδέσποτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Φορολογία η «λύση» για τα αδέσποτα

Γιάννενα: Φορολογία η «λύση» για τα αδέσποτα

Να λύσουν το ζήτημα των αδέσποτων μέσω της υιοθεσίας καλεί τους δήμους το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την ώρα που δεν μπορούν να προσλάβουν ούτε κτηνιάτρους, ενώ «μεταβιβάζει» τη χρηματοδότηση- ενός μέρους τουλάχιστον- των καταφυγίων και της διαχείρισης αδέσποτων, στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς το πρώτο, είναι ο δήμος Ιωαννιτών, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες στο καταφύγιο, με τον τελευταίο διαγωνισμό για δύο κτηνιάτρους να κηρύσσεται χθες άγονος, αφού δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Και μπορεί ορθά το νομοσχέδιο να θέτει αυστηρούς περιορισμούς για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, απαγορεύοντας στους κτηνιάτρους να περιθάλψουν μη σημασμένο ζώο, ωστόσο η –επίσης ορθή- κατεύθυνση στις υιοθεσίες απαιτεί χρόνο, συντονισμό, προσωπικό και ευαισθητοποίηση, που σαφώς δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη.


Από την άλλη μεριά, το υπουργείο αντιμετωπίζει ως «εύκολα θύματα» τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, δηλαδή εκείνους που έχουν επιλέξει ή εκείνους που τους καλεί να υιοθετήσουν ζώο, ζητώντας τους να… πληρώνουν για εκείνους που εγκαταλείπουν τα ζώα τους. 


Έτσι, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να καταβάλλουν κατ’ ελάχιστο 6 ευρώ ανά σημαινόμενο ζώο στον οικείο δήμο, «προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και λειτουργία των υποδομών του, που σχετίζονται με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων», καθώς και ένα τέλος 100 ευρώ ετησίως για μη στειρωμένο ζώο από το πρώτο έτος της ζωής του. 


Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης, αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.

Επίσης, επιβάλλεται τέλος 15 ευρώ για την αλλαγή του βιβλιαρίου υγείας σε διαβατήριο, καθώς και ειδικό τέλος ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet–shops), συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών για τα ζώα αυτά, ανά συσκευασία για αυτά που πωλούνται συσκευασμένα και ανά πώληση για αυτά που πωλούνται χύδην. 


«Το τέλος ορίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2019 σε πέντε λεπτά και αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ. Το ειδικό τέλος ζωοφιλίας έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την Α.Α.Δ.Ε και στη συνέχεια αποδίδεται στους δήμους απευθείας με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων καταφυγίων, της δημιουργίας υποδομών για τα ζώα συντροφιάς, καθώς και για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προγραμμάτων περισυλλογής διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς», αναφέρει το νομοσχέδιο. 

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα εντός εξαμήνου οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων και γατών, που δεν έχουν σημάνει τα ζώα τους, να τα σημάνουν με χαμηλό κόστος χωρίς να υποστούν κυρώσεις.


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα έσοδα από κυρώσεις και πρόστιμα που σχετίζονται με τη μη τήρηση του νόμου, όπως και τα παραπάνω τέλη, θα διατίθενται στο ταμείο ζωοφιλίας των δήμων, οι οποίοι, όμως, δε θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις από την πολιτεία. Έτσι, οι δήμοι θα πρέπει ακόμη να βρουν προσωπικό και υπηρεσίες, προκειμένου να ελέγχουν και να επιβάλλουν πρόστιμα, για να έχουν έσοδα.


Το υπουργείο από τη μεριά του, θα αναλαμβάνει την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και την πληροφόρηση, εκπαίδευση και ενημέρωση τοπικών κοινωνιών και ομάδων, την προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας και της προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με τα ζώα σε νηπιαγωγεία και σχολεία, με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, σεμινάρια αντιμετώπισης και χειρισμού αδέσποτων ζώων και άλλα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. 


Όλα αυτά μπορεί, όπως αναφέρεται, να χρηματοδοτούνται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση αυτή.


agon.gr
 
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Φορολογία η «λύση» για τα αδέσποτα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5062038644959256193
Σχόλια
item