Τα μηνύματα Μητσοτάκη για εθνικά θέματα και διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων Τα μηνύματα Μητσοτάκη για εθνικά θέματα και διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για εθνικά θέματα και διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για εθνικά θέματα και διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων
«Αφού λέτε όλα να έρθουν στο φως, γιατί αρνείστε να συναινέσετε στην παραπομπή και των δικών σας υπουργών σε Προκαταρκτική Επιτροπή για να διερευνηθούν οι πράξεις τους;».
Αυτό θα είναι, σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα από τα κεντρικά μηνύματα της αυριανής παρουσίας της ΝΔ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής που έχει καταθέσει για την εμπλοκή των υπουργών κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη στην υπόθεση Novartis. \
Βεβαίως, δεδομένης της συγκυρίας, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα περιέχει και σημαντικές αναφορές στα εθνικα θέματα.
Yπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση του κ. Κουρουμπλή, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρεία παραπομπής του στην Προκαταρκτική, καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ενώ αναφερόταν και ως Π.Κ. στην πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. 
Η αναφορά του ονόματός του έχει να κάνει με την καθυστέρηση της έκδοσης του δελτίου τιμών φαρμάκων τους πρώτους μήνες του 2015, μόλις είχε αναλάβει δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ήταν σε εξέλιξη η διελκυστίνδα με την Τρόικα. 
Η προσθήκη των ονομάτων των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη ήταν το νέο στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα με την πρόταση της ΝΔ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται ανώνυμη καταγγελία-στοιχειοθετημένη, όμως, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση-σχετικά με το δελτίο τιμών φαρμάκων του Δεκεμβρίου του 2016. 
Με βάση το επίμαχο έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε στο πλαίσιο της δικογραφίας στη Βουλή, γίνεται λόγος για ζημία του δημοσίου κατά 40 εκ. και επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά 100 εκ. ευρώ, με τις αποφάσεις του ηγετικού διδύμου του υπουργείου Υγείας στο τέλος του 2016. 
Μάλιστα, στην περίπτωση Κουρουμπλή, από τη ΝΔ σημειώνουν ότι η εισαγγελέας δεν αναφέρει το όνομά του υπουργού, παρά τον φωτογραφίζει, πλην όμως το 2015 ήταν η μονη μνημονιακή χρονιά, κατά την οποία αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. 
Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, η ΝΔ δεν κατέθεσε την πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για λόγους συμψηφισμού με την κυβερνητική πρόταση, αλλά με βάση πραγματικά στοιχεία από την ανάγνωση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 
Σε κάθε περίπτωση, από τη μεριά της ΝΔ κομματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή υπήρξε μεθόδευση από τη μεριά της κυβέρνησης, προκειμένου να βγουν από το κάδρο εμπλεκόμενα στην υπόθεση κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται μια επιχείρηση λάσπης εναντίον πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. 
Παράλληλα, από τη μεριά της ΝΔ θα γίνουν και αναφορές στην εν εξελίξει Προκαταρκτική Επιτροπή, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει στην πλήρη διαφάνεια και στην κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Επιτροπή, ακόμα και με διατήρηση της ανωνυμίας τους, ώστε να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση και με τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και έχουν παραπεμφθεί. 
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε λογικές fast track, να φύγει από τη Βουλή η δικογραφία, να πάει στη Δικαιοσύνη και να παραπεμφθεί στις καλένδες», λέει στο Reader.gr, ενδεικτικά εις εκ των γαλάζιων βουλευτών που συμμετέχουν στις εργασίες της Προκαταρκτικής.
Βεβαίως, στη ΝΔ δεν περιμένουν να κάνει δεκτή η κυβέρνηση την πρόταση που έχουν καταθέσει, εκτιμούν όμως ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη διαφάνεια και τη διαλεύκανση της υπόθεσης στην πράξη, πολλώ δε μάλλον όταν δεν αναλαμβάνει καν τις πολιτικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις.
Σημαντικά μηνύματα για τα εθνικά θέματα
Πάντως, κατά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια , ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει και ευρύτερες αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας, με βασική αιχμή τα ελληνοτουρκικά. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επέστρεψε χθες το απόγευμα στη βάση του μετά τη διήμερη περιοδεία του σε Σύμη και Ρόδο, εξέπεμψε συνεχή μηνύματα στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ έκανε και κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, έστω και αν έχει επιλέξει πιο ήπιους τόνους σε σχέση με την εν γένει αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ, λόγω και του εθνικά ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος. 
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλογίσει καθυστερήσεις στην κυβέρνηση για την αντίδρασή της, λέγοντας ότι υποτίμησε το περιστατικό της σύλληψης των δύο στρατιωτικών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι εδραία πεποίθηση του γαλάζιου επιτελείου είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσεις στα εθνικά μας θέματα. 
Τέλος, κεντρική εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, κινούνται επί ξηρού ακμής, όχι λόγω πρόσκαιρης νευρικότητας, αλλά λόγω στρατιωτικής επιλογής προβολής ισχύος των γειτόνων.
Epirusblog Gr
5 of 5
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για εθνικά θέματα και διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 580676614649599185
Σχόλια
item