Γιάννενα: Ημέρα μνήμης στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο Γιάννενα: Ημέρα μνήμης στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ημέρα μνήμης στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο

Γιάννενα: Ημέρα μνήμης στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο
Την ιστορική σημασία που έχει ως τόπος η πλατεία Μαβίλη αναδεικνύει η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Πινακοθήκη τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της εκτόπισης των Γιαννιωτοεβραίων από τους Γερμανούς, την Κυριακή στις 13.00. 
Ομιλητής θα είναι ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Μαβίλη 1850 Εβραίους των Ιωαννίνων και από εκεί ξεκίνησε το μαρτύριό τους που οδήγησε και στην εξόντωση πάνω από το 90% των μελών της κοινότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λίγες μέρες μετά.
Στο πλαίσιο αυτό, στην εκδήλωση της Κυριακής θα υπάρχει και σχετικό αρχειακό υλικό. 
Παρουσίαση
Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων διοργανώνουν την ίδια μέρα την παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» στις 19:30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ενώ θα προβληθεί μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου βιντεοσκοπημένου από την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Μωυσή Ελισάφ Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, τον Τζων Καλέφ-  Εζρά, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον συγγραφέα Γεώργιο Πηλιχό
Θα προβληθεί και αφιέρωμα στη μνήμη των Ηρώων του βιβλίου ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο Σπύρος Γόγολος, Φιλόλογος – Συγγραφέας.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ημέρα μνήμης στον τόπο που άρχισε το μαρτύριο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1835111298028820735
Σχόλια
item