Ήπειρος: Συνάντηση Γαβρόγλου-Επιτροπής

Ήπειρος: Συνάντηση Γαβρόγλου-Επιτροπής
Από Δευτέρα το σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου-ΤΕΙ Ηπείρου
-Πανεπιστημιακά στη νέα χρονιά 6 τμήματα του ΤΕΙ;
-Διαβεβαίωση Τσίνα για επάρκεια υποδομών
-Ερώτημα η κάλυψη κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού

Εξελίξεις που αφήνουν ελπίδες για θετική κατάληξη στο σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου-ΤΕΙ Ηπείρου. Την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο υπουργός Παιδείας θα δεχτεί την Επιστημονική Επιτροπή και τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων. 

Όπως είναι γνωστό η Επιτροπή στο πόρισμά της ήταν θετική για την ίδρυση νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση σε αυτά του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου.
Σημαντική θεώρησε επίσης και τη διεύρυνση των υφιστάμενων Σχολών του Ιδρύματος με νέα γνωστικά αντικείμενα, που θα ενισχύσει περαιτέρω τον ακαδημαϊκό ρόλο του, αναδεικνύοντάς το σε ένα ισχυρό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο και σε έναν πόλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή. 
Όπως αναφέρονταν στο πόρισμα της επιτροπής, η ισχύς και η επιφάνεια που θα έχει το νέο ακαδημαϊκό Ίδρυμα δεν αφορά μόνο τη δημόσια εικόνα του και την καλώς εννοούμενη ανταγωνιστικότητά του. Αφορά επίσης τη διεύρυνση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου που θα προσφέρει, προς όφελος της κοινωνίας.
Κάλυψη θέσεων
Μετά και την αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι επίκειται η δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου ενοποίησης και η άμεση έναρξη κάλυψης των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού όλα δείχνουν ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα αναβαθμιστούν και θα λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακά 6 τμήματα του ΤΕΙ. 
Τη διαβεβαίωση ότι και η υποδομή υπάρχει και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων είναι επαρκής έδωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν είναι το ζήτημα των προσλήψεων.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις της Επιτροπής, που είχαν δημοσιοποιηθεί πρό μηνός περίπου ανέφεραν πως για την ενίσχυση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία του σε δύο ισχυρές έδρες-campuses, που θα είναι, σε ορίζοντα πενταετίας, τα Ιωάννινα και η Άρτα.
Σε ότι αφορά την ίδρυση νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα μέλη της Επιτροπής, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά και τον στρατηγικό σχεδιασμό των δύο ιδρυμάτων, κατέληξαν στις εξής προτάσεις:
-Να ιδρυθεί Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. Στο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των προκλινικών μαθημάτων και την κλινική άσκηση των φοιτητών.
-Να ιδρυθεί Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης, με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας και σίτισης–κατάποσης, σε όλο το φάσμα των ηλικιών.
-Να ιδρυθεί Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης, που θα θεραπεύει κατ’ αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής. Για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα του Τμήματος τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν σημαντική, τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη, σε προοπτική πενταετίας, η ίδρυση Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της νέας Σχολής.
-Να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης.
-Να ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.
-Να ιδρυθεί νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.
- Τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν με ενδιαφέρον την πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών και συμβούλων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή επικοινωνία, η διαχείριση κρίσεων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον.
-Αν και δεν υπάρχει αντιστοίχιση με υφιστάμενο Τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να προγραμματιστεί, σε βάθος πενταετίας, η ίδρυση Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο θα ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η Σχολή να καλύψει όλα τα βασικά αντικείμενο που θεραπεύονται από αντίστοιχες πανεπιστημιακές Σχολές.
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Συνάντηση Γαβρόγλου-Επιτροπής
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1866229019623667789
item