Απάντηση Στουρνάρα στην κριτική Τσίπρα με νέα έκκληση για προληπτική γραμμή

Απάντηση Στουρνάρα στην κριτική Τσίπρα με νέα έκκληση για προληπτική γραμμή

Νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετά-Μνημονιακή περίοδο απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας έτσι εμμέσως στην κριτική που του άσκησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι ανεξάρτητη, συμβουλεύει ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε την προληπτική πιστωτική γραμμή», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε ότι η προληπτική στήριξη θα πιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού της χώρας και παράλληλα θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι χωρίς την προστασία της προληπτικής γραμμής το κόστος δανεισμού από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί απότομα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο. Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου επιδεινώθηκε απότομα, αγγίζοντας το 4,5% την Παρασκευή.

«Το ρίσκο για τη δυναμική του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε, προσθέτοντας με νόημα πως απαιτείται μία «έξυπνη στρατηγική» σε σχέση με τα αγορές, πέρα από το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που θέλει να συγκροτήσει η κυβέρνηση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε το πολιτικό σύστημα ότι ο «νούμερο ένα κίνδυνος» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι η επιστροφή σε κακές συνήθειες του παρελθόντος και η υποχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

«Το πισωγύρισμα θα ήταν θάνατος», είπε.

Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να λειτουργεί συναινετικά και όχι σε καθεστώς τοξικής αντιπαράθεσης, ενώ κάλεσε εκ νέου για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ψέματα των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι απολύτως ψευδείς, διερωτώμενος εάν οποιοσδήποτε έχει αποδείξεις για τις καταγγελίες τους.

«Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος [υπουργική] απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου […] Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις […] Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε.

Τόνισε πως δεν γνωρίζει ποια είναι τα κίνητρα των τριών μαρτύρων και άφησε υπόνοιες για πιθανή χειραγώγηση τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι βέβαιος για το «πόσο προστατευόμενοι ήταν».
epirusblog.gr
5 of 5
Απάντηση Στουρνάρα στην κριτική Τσίπρα με νέα έκκληση για προληπτική γραμμή
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6192181280249068203
item