Άρτα: Δράσεις για την παραδοσιακή μουσική στην Άρτα

Άρτα: Δράσεις για την παραδοσιακή μουσική στην Άρτα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», Παρασκευή και Σάββατο στην Άρτα. 

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ως συνδιοργανωτές, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς». 

Κεντρικός ομιλητής και πρωταγωνιστής των ειδικών σεμιναρίων ήταν ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Λάμπρος Λιάβας. 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε: Επίσκεψη στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του TEI Ηπείρου, του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα και ομιλία στους φοιτητές με θέμα: «Ο ήχος του λαϊκού θεάτρου σκιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο». –  Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο του Λάμπρου Λιάβα για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα. –  Συνάντηση του Λάμπρου Λιάβα και μελών του φορέα υποδοχής με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. 

Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησής τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.). 

Ακολούθησε βράβευση με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» των παλαίμαχων τοπικών λαϊκών οργανοπαικτών και ερευνητών της λαογραφίας της περιοχής. Πραγματοποίηση δύο ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων στην αίθουσα εκδηλώσεων Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» με τον Λάμπρο Λιάβα. 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Δράσεις για την παραδοσιακή μουσική στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7556501283123023920
item