Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα

Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα
Η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».
«Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και υπενθυμίζει ότι η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις και υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». 
«Από πλευράς αγορών κατ' αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση», εξηγεί.
Εκτιμά ότι αυτό το πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά σημειώνει «δεν ξέρω αν είναι επιθυμητό. Σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν έπεφτε στο 2%». Ομως, επισημαίνει ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. 
«Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση», εξηγεί και συμπληρώνει ότι η χώρα μας θα έπρεπε να προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα.
Εκφράζει την άποψη ότι τα μνημόνια «έσωσαν την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Σε άλλο σημείο, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη διολίσθηση των θεσμών.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι σε δέκα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε.

epirusblog.gr
5 of 5
Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 359515407932208409
item