Γιάννενα: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται Γιάννενα: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται

Γιάννενα: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται

Ζωή μέσα από τη ενός Εικαστικού-Μουσικού Φεστιβάλ, το οποίο στόχος είναι να γίνει θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας, θα αποκτήσει στην καρδιά του καλοκαιριού το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Ο λόγος για το 1ο Ioannina Artwave Festival, το οποίο θα διοργανώσουν το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και ο πολιτιστικός φορέας Artwave, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός θεσμού ετήσιας συνάντησης φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να κατασκηνώσουν στον χώρο και να προβάλουν την καλλιτεχνική τους δουλειά.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής σε εκθεσιακούς χώρους πού έχουν κριθεί κατάλληλοι για τη φιλοξενία των έργων, καθώς και σεμινάρια που θα τα επιμεληθούν πανεπιστημιακοί καθηγητές και τα οποία θα αφορούν σύγχρονες θεματικές της τέχνης. Επίσης, το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα εικαστικό project με διεθνή εμβέλεια στο Σπήλαιο Περάματος, σε συνεργασία με το Σίλβια Γκράντι από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο αφορά την προβολή επιλεγμένων έργων videoart αναγνωρισμένων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Στόχος είναι, από τον πρώτο κιόλας χρόνο, να φιλοξενηθούν καθηγητές και φοιτητές από τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ιταλίας, αλλά και άλλων γειτονικών χωρών, δημιουργώντας έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στους σπουδαστές των χωρών που θα συμμετάσχουν. 

Στο πλαίσιο των εικαστικών εκθέσεων θα προκηρυχτεί και ένας διαγωνισμός, μέσα από τον οποίο θα επιλεγούν και θα βραβευτούν νέοι καλλιτέχνες, με την απονομή πέντε βραβείων (ένα για κάθε έτος της Σχολής). Τα βραβευμένα έργα θα παραχωρηθούν στον δήμο, ο οποίος, στο πέρασμα των χρόνων, θα μπορέσει να δημιουργήσει μια συλλογή από έργα σύγχρονης τέχνης.

«Το 1ο Ioannina Artwave Festival, πέρα από ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αποτελεί και ένα δείγμα γραφής ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτιστικής δράσης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και την περιοχή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και εξέφρασε τη χαρά του για την πρόταση του εικαστικού φορέα Artwave και των συνεργατών του σε Σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα και την Ιταλία, για να δημιουργήσουν μαζί ένα νέο πολιτιστικό θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια και έδρα τα Ιωάννινα. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού φορέα Artwave Ιωάννης Κοψίνης στάθηκε αρχικά στην επιλογή των Ιωαννίνων για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, λέγοντας πως «ο χώρος του Πάρκου Πυρσινέλλα, σε συνδυασμό με άλλους χώρους του Πνευματικού Κέντρου και της πόλης, αποτελούν ιδανικά σημεία για την εγκαθίδρυση του φεστιβάλ». 

Παράλληλα, ανέφερε πως μέτρησε «η θετική διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας των ανθρώπων τόσο του Πνευματικού Κέντρου , όσο και της πόλης γενικότερα», κάτι που τον κάνει να πιστεύει ότι τα Γιάννενα ήταν η πιο σωστή επιλογή για το Φεστιβάλ.

«Για μας είναι πολύ σημαντικό, η πόλη να βιώσει ενεργά τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός, γι’ αυτό και η συμμετοχή των εικαστικών αλλά και των μουσικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στον δήμο σας, πρέπει να αποτελέσει ζητούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό πως θα υπάρξει επικοινωνία με τους εικαστικούς και καλλιτέχνες της πόλης, ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ απηύθυνε και πρόσκληση σε εθελοντές για να ζήσουν την εμπειρία και να δώσουν στο φεστιβάλ την προοπτική που του αξίζει. 

agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4211727390054069879
Σχόλια
item