Γιάννενα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Οι πολίτες προτείνουν για μια καλύτερη πόλη! Γιάννενα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Οι πολίτες προτείνουν για μια καλύτερη πόλη! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Οι πολίτες προτείνουν για μια καλύτερη πόλη!

Γιάννενα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Οι πολίτες προτείνουν για μια καλύτερη πόλη!
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των πολιτών στην πρωτότυπη διαδικασία που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών – Κατατέθηκαν 67 συνολικά προτάσεις με προϋπολογισμό πάνω από 2 εκ. ευρώ - Ποιες ήταν ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις
Η δημόσια παρουσίαση των προτάσεων που κατέθεσαν πολίτες, συλλογικότητες και φορείς του Δήμου Ιωαννιτών στην καινοτόμα διαδικασία που εγκαινίασε φέτος η Δημοτική Αρχή, αυτή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε, το ενδιαφέρον της γιαννιώτικης κοινωνίας για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό είχε φανεί από τις συνολικά 67 προτάσεις που κατατέθηκαν, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τους πολίτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής για μια ανοιχτή πόλη με ενεργούς πολίτες.
«Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έδωσε το έναυσμα σε όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, να συμμετάσχουν και να νοιώσουν ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στα κοινά των Ιωαννίνων. Άλλωστε για εμάς, αυτός είναι ο σκοπός της αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή των πολλών. Οι ενεργοί πολίτες τους οποίους θέλουμε δίπλα μας», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε και τα εξής: «Η ανταπόκριση σας σε αυτό το εγχείρημα ομολογώ πως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. 67 προτάσεις για παρεμβάσεις με αναφορά στους τομείς της Καθημερινότητας, της Εξυπηρέτησης του πολίτη, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, αποδεικνύουν ότι στο Δήμο μας υπάρχουν πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, που θέλουν να συμβάλλουν, θέλουν να συμμετέχουν, αλλά μέχρι σήμερα ίσως δεν ήξεραν το πως. 
Πλέον ξέρουμε κι εμείς, αλλά κι εσείς ότι κάθε χρονιά στον προϋπολογισμό του Δήμου θα υπάρχει ένα κονδύλι για τις δικές ιδέες. Φέτος ξεκινήσαμε με 200.000 ευρώ, του χρόνου το πόσο θα είναι μεγαλύτερο για να μπορέσει να “χωρέσει” τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεων σας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους γιατί πραγματικά είδα πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, που είχε και το συντονισμό της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή πιστεύει όχι προσχηματικά αλλά επί της ουσίας στην ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
«Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτελεί για εμάς ένα εργαλείο προκειμένου να διεγείρουμε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Πιστεύουμε πως όταν οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική διακυβέρνηση το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό για όλους. 
Επίσης ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει και μια πρακτική αξία. Οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, της περιοχής που ζουν και εργάζονται κι έτσι είναι σίγουρο πως οι προτάσεις που καταθέτουν έχουν στο επίκεντρο την επίλυσή τους», είπε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων.
Η διαδικασία και η παρουσίαση προτάσεων
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πέραν της παρουσίασης των προτάσεων που κατατέθηκαν στον συμμετοχικό προϋπολογισμό αναδείχτηκαν και οι πολίτες οι οποίοι θα αποτελέσουν μέλη της επιτροπής που θα αναλάβει μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα να επιλέξει ποιες απ' αυτές τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Δήμο.
Εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων που τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασαν τις προτάσεις τους, κάποιες εκ των οποίων είναι άμεσα εφαρμόσιμες, εφόσον επιλεγούν, ενώ κάποιες άλλες δημιουργούν την αίσθηση της προοπτικής, που συνδέεται και με την ιστορία αλλά και την ανάπτυξη της πόλης.
Το Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων παρουσίασε την πρόταση με τίτλο «Κινητικότητα για όλους». Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας πρότυπης διαδρομής προσβασιμότητας από το Δημαρχείο μέχρι την κεντρική πλατεία, κατά μήκος της οποίας θα δημιουργηθούν ειδικές ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια και διαβάσεις πεζών με διεθνείς προδιαγραφές.
Ακόμη προτείνεται η δημιουργία ενός μονοπατιού όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης και η τοποθέτηση ηχητικών σημάνσεων σε φωτεινούς σημαδοτότες.
Μία από τις ενδιαφέρουσες επίσης προτάσεις αφορά στη δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για τα παιδιά με «στάσεις» σε συμβολές των κεντρικών πεζοδρόμων και με οπτική επικοινωνία των στάσεων μεταξύ τους.
Κάθε στάση μπορεί να έχει διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά υλικά και να καθοδηγεί τα παιδιά στον επόμενο σταθμό. Με τον τρόπο αυτό κυρίως τα παιδιά, αλλά όχι μόνον αυτά μπορούν να αναγνωρίσουν διάφορα σημαντικά τοπόσημα του εμπορικού και του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του συνεδριακού κέντρου στην παλιά ιερατική σχολή στο Νησί, ώστε να μπορεί με τα κατάλληλα οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα να υποδέχεται επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να τους ενημερώνει για το ιστορικό των Μοναστηριών, αποτελεί μία διαφορετική πρόταση που κατατέθηκε από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Νήσου.
Στο πλαίσιο της πρότασης προτείνεται η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή τεσσάρων σε πρώτη φάση μοναστηριών, το περιεχόμενο του οποίου θα είναι διαθέσιμο και σε ξένες γλώσσες ώστε οι επισκέπτες από το εξωτερικό να αποκτούν άμεση ενημέρωση και γνώση για το ιστορικό παρελθόν και το παρόν της περιοχής.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - Οι πολίτες προτείνουν για μια καλύτερη πόλη!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4368272573455944037
Σχόλια
item