Θεσπρωτία: Τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Γ.Μπούργου στην εκδήλωση για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ηπειρο

Θεσπρωτία: Τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Γ.Μπούργου στην εκδήλωση για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ηπειρο
Φίλες και φίλοι
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, θα θέλαμε να μεταφέρουμε από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου, την αντίθεση μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας αλλά και της τοπικής Διοίκησης να μας πείσουν για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Θεσπρωτία αλλά και την ευρύτερη περιοχή  της Ηπείρου. 
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η έρευνα, η εξόρυξη και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι για καλό και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν μας λένε όμως, ανάπτυξη για ποιόν; Δεν μας λένε , αξιοποίηση  για ποιόν; Όταν μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της ενέργειας, σε βάρος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. 
Οι θέσεις εργασίας που λέτε ότι θα δημιουργηθούν, είναι θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς, σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς καμία προστασία των εργαζομένων. 
Οι επιπτώσεις από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα οδηγήσουν σε μείωση της απασχόλησης όσο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, γίνεται με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων και προς όφελός τους. Η εξόρυξη πετρελαίου δεν θα οδηγήσει σε φθηνά καύσιμα για θέρμανση και για μετακίνηση για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τους μικρούς εμπόρους.  
Αντίθετα θα διευρυνθεί  αυτό που γίνεται σήμερα και τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται με φόρους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πληρώνουμε δηλαδή τον ήλιο και τον αέρα.  Επίσης δεν έχει αναφερθεί κανένας στην αλλαγή χρήσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Η μετατροπή του σε ενεργειακό λιμάνι θα αλλάξει και την φυσιογνωμία της πόλης. Θα γίνουμε δηλαδή νέος Ασπρόπυργος και Ελευσίνα.
Φίλες και φίλοι, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας με τις δυνάμεις  και τις δυνατότητες που έχει, θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Θα είμαστε απέναντι και σε αυτή την επένδυση αλλά και σε όποια άλλη επένδυση γίνεται προς όφελος των μονοπωλίων και όχι προς όφελος της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της. 
Η Εργατική τάξη, ο εργάτης, ο άνεργος δεν πρέπει να συσπειρωθούν με την μία η την άλλη πλευρά του κεφαλαίου. Ούτε με το ενεργειακό κεφάλαιο, ούτε με το τουριστικό, ούτε με τα μονοπώλια στις ιχθυοκαλλιέργειες . όλα αυτά πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, να είναι προς όφελος του λαού και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι του κεφαλαίου.
Φίλες και φίλοι
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει με τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου είναι ο κίνδυνος του πολέμου. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκεί. 
Οι επιδιώξεις της Τουρκίας, οι εξελίξεις με την Κυπριακή ΑΟΖ, την Ελληνοαλβανική ΑΟΖ, μόνο τυχαίες δεν είναι. Όλα αυτά οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο του δρόμου των πετρελαίων, του φυσικού αερίου κ.λ. καλούμε την Εργατική τάξη να απορρίψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και να συστρατευτεί  με το Εργατικό Κέντρο, να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αύξηση στα επιδόματα θέρμανσης, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Μείωση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Σταθερή εργασία με  δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Γ.Μπούργου στην εκδήλωση για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ηπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1262290709248670966
item