: Η Πρέβεζα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τα μπότια : Η Πρέβεζα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τα μπότια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

: Η Πρέβεζα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τα μπότια

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τα μπότια
Ο Δήμος  Πρέβεζας μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στην πόλη της Πρέβεζας  το σπάσιμο των κανατιών (ή αλλιώς μπότια) .

Το σπάσιμο των κανατιών μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου , αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Πρέβεζας που αναβιώνει κάθε χρόνο στις γειτονιές της πόλης. Συμβολίζει δε τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο και συνδέεται άρρηκτα με την Ανάσταση του Χριστού. 

Το έθιμο , κρατά από την τουρκοκρατία όταν  οι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα, ενώ διατηρείται ακέραιο μέχρι τις μέρες μας στο Σαϊτάν Παζάρι ,σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης δημιουργώντας ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας και προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η προβολή της πόλης  μέσω της δημοσιότητας που λαμβάνει η εκδήλωση είναι μεγάλη και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες σπεύδουν να το δουν από κοντά και να συμμετέχουν σε αυτό περνώντας το Πάσχα στην Πρέβεζα και τονώνοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

Φέτος ο Δήμος της Πρέβεζας στοχεύοντας να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την γιορτή έχει προσκαλέσει το συγκρότημα “Κρόταλα” από την Αρτα το οποίο θα παίξει αφιλοκερδώς για τους επισκέπτες της πόλης μας  ενώ μοναδική υποχρέωση για τον Δήμο θα είναι ένα κέρασμα καλωσορίσματος για τα μέλη της μπάντας , περίπου 20 άτομα .

Επίσης την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά με χαρούμενες Αναστάσιμες  μελωδίες η Αρχαιότερη Φιλαρμονική της Πρέβεζας , η Φιλαρμονική  Πρέβεζας“Ορφέας” η παρουσία της

Ως ένα καλωσόρισμα για τους εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης επίσης ο Δήμος θα μοιράσει το παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα σουτζούκι το οποίο παραδοσιακά στην Πρέβεζα συνοδεύει την τελευταία ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής  και πήλινα κανάτια και πιάτα για να συμμετέχουν όλοι μαζί σε αυτό το τοπικό  έθιμο .

mypreveza.gr

epirusblog.gr
5 of 5
: Η Πρέβεζα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τα μπότια
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 4190863702128372809
Σχόλια
item