Γιάννενα: ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εκδήλωση προς τιμή του Μάξιμου Γραικού Γιάννενα: ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εκδήλωση προς τιμή του Μάξιμου Γραικού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εκδήλωση προς τιμή του Μάξιμου ΓραικούΓιάννενα: ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εκδήλωση προς τιμή του Μάξιμου Γραικού
Με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια παρουσίας του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία, διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του, από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων και τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας και Συνεργασίας Ηπείρου «Μάξιμος Γραικός».
Ο Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα περί το 1470 μ.Χ.. Έλκυε την καταγωγή του από οικογένεια λογίων, με επιφανείς προγόνους στην Κωνσταντινούπολη και την αυλή των δεσποτών του Μυστρά. 
Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα μάλλον κατ’ οίκον, ενώ στα 14 του θα συμπληρώσει τη μάθησή κοντά στον επιφανή δάσκαλο, ρήτορα, φιλόσοφο και αντιγραφέα χειρογράφων Ιωάννη Μόσχο, στην Κέρκυρα.
Συνέχισε τις σπουδές του (Θεολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχαία Ελληνική, Λατινική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα) στη Δύση, κοντά σε διαπρεπείς προσωπικότητες και λογίους της εποχής. Το 1505/1506 εγκαθίσταται στη μονή Βατοπαιδίου, σε εποχή που το Άγιο Όρος γνώριζε ημέρες δύσκολες και κρίση πνευματική και υλική.
Το 1516, μετά από πρόσκληση του Τσάρου της Ρωσίας Βασίλι Γ΄ Ιβάνοβιτς, μετέβη στη Ρωσία, προκειμένου να μεταφράσει λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβονική. Εκοιμήθη το 1556 στη Μόσχα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988 και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου και ώρα 7:30 μ.μ., στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη.
Κεντρικοί ομιλητές, για τη προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Μάξιμου, ο Ιωάννης Γιώσας, καθηγητής Φιλόλογος και ο Αλέξανδρος Φαρμάκης, μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.
Η Όλγα Κατάεβα, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μάξιμος Γραικός» θα παρουσιάσει τον Σύνδεσμο και τις δράσεις του. Κλιμάκιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ιωαννίνων ο «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», θα ψάλλει το Απολυτίκιο του Μάξιμου Γραικού. Προλογίζει και συντονίζει η Βαῒα Οικονομίδου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος Ph.D., Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ζωσιμαίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651072863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εκδήλωση προς τιμή του Μάξιμου Γραικού
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1445006173511347178
Σχόλια
item