Γιάννενα: Αλλαγή πλάνων για Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο Γιάννενα: Αλλαγή πλάνων για Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αλλαγή πλάνων για Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο

Γιάννενα: Αλλαγή πλάνων για Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο

Μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» θα προσπαθήσει να συμπληρώσει ο δήμος Ιωαννιτών τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ του αποχετευτικού δικτύου.

Παρά την αρχική πρόθεση, όπως είχε εκφραστεί από τον αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα, να υπάρξει τροποποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση», ώστε να χρηματοδοτηθεί κεντρικά από το ΕΣΠΑ και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου, τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. 

Από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής διαμηνύθηκε στον δήμο Ιωαννιτών και στη ΔΕΥΑΙ ότι οι οικισμοί δεν είναι επιλέξιμοι, με δεδομένο πως είναι χαρακτηρισμένοι ως οικισμοί γ’ κατηγορίας.

Ωστόσο, δόθηκε εναλλακτική κατεύθυνση για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος, με τον δήμο Ιωαννιτών να έχει ήδη στα χέρια του έγγραφη δέσμευση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για τη δυνατότητα υποβολής πρότασης σε πρόσκληση, που θα ανοίξει σύντομα, ίσως και μέσα στον Απρίλιο. 
Το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 6-7 εκ. ευρώ, είναι ώριμο μελετητικά και έρχεται να συμπληρώσει αυτό των 19,5 εκ. ευρώ περίπου για την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων.
Με δεδομένο πως το έργο «σπάει» πλέον σε δύο κομμάτια, με τις χρηματοδοτήσεις να προέρχονται μεν από κοινοτικά κονδύλια, αλλά από διαφορετικές πηγές, ο δήμος Ιωαννιτών και η ΔΕΥΑΙ τρέχουν τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου των 19,5 εκ. ευρώ. 
Χρονικά, λόγω και της αρχικής προσπάθειας να εξασφαλιστεί η τροποποίηση του έργου και να υπάρξει συνολική δημοπράτηση, υπάρχει μια καθυστέρηση, σε σχέση με τον στόχο να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως είχε τονιστεί σε συνέντευξη τύπου στα τέλη Δεκεμβρίου. 
Μετά την αλλαγή πλάνων, όμως, για το έργο για το οποίο ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι φάκελοι για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να επιλεγεί ο ανάδοχος.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Τη διαφωνία του με τον τρόπο δημοπράτησης του έργου εκφράζει το τμήμα Ηπείρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), στη λογική ότι, λόγω μεγέθους, δε δίνεται η δυνατότητα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις της Ηπείρου να διεκδικήσουν την κατασκευή του.
«Δεδομένης της κατάργησης των κατωτάτων ορίων και των προβλέψεων και προτροπών των νέων Ευρωπαϊκών Οδηγιών για υποδιαίρεση συμβάσεων έργων σε τμήματα (οδηγία 24/2014, άρθρο 46 Εθνικό Δίκαιο Ν. 4412/2014 άρθρο 59), όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν ισότιμα να μετέχουν στις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, ζητούμε να εξετάσετε με δέουσα σοβαρότητα τη δημοπράτηση του έργου σε χωριστά τμήματα (π.χ. από δύο ή τρεις οικισμούς), ώστε εργοληπτικές επιχειρήσεις χαμηλότερων τάξεων να μπορούν να συμμετάσχουν στις σχετικές δημοπρασίες, ειδικά σήμερα που τα δημοπρατούμενα έργα είναι πολύ λίγα σε πλήθος», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ηπείρου Παναγιώτης Σαρακατσάνος, σε έγγραφο, το οποίο απευθύνει στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, τον δήμο Ιωαννιτών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, την περιφέρεια Ηπείρου, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών και το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.
Όπως αναφέρει, αν η δημοπράτηση γίνει ενιαία, «καμία εργοληπτική επιχείρηση της περιφέρειάς μας δε θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής, γεγονός που αφενός δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα τεχνικά ή άλλα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του υπό δημοπράτηση έργου, αφετέρου θα έχει δραματικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή μας, καθώς και στην τοπική ανεργία».
Μία άλλη παράμετρος που τίθεται, έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον χρόνο αποπεράτωσης των έργων, που δημοπρατούνται ω ενιαία, με το τμήμα Ηπείρου του ΣΑΤΕ να υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η πόλη των Ιωαννίνων από το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, που δεν έχει τελειώσει ακόμη από δεκαετίας και πλέον.
«Δεδομένου ότι με αποδοχή του αιτήματός μας δεν απαγορεύεται η συμμετοχή και μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας στις δημοπρασίες, αφού μετά την κατάργηση των κατωτάτων ορίων έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εν Ελλάδι δημοπρασίες, θα αναπτυχθεί ευθεία αύξηση των ανταγωνιστικών συνθηκών, εις όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών, ειδικά δε των τοπικών κοινωνιών.
Σας ζητούμε να εξετάσετε την σχετική απόφαση δημοπράτησης του εν θέματι έργου, υπό το ανωτέρω πρίσμα», καταλήγει στο έγγραφό του ο κ. Σαρακατσάνος.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αλλαγή πλάνων για Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1744277567294656011
Σχόλια
item