Γιάννενα: Η κρίση έφερε και αύξηση των «εικονικών» διαζυγίων Γιάννενα: Η κρίση έφερε και αύξηση των «εικονικών» διαζυγίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η κρίση έφερε και αύξηση των «εικονικών» διαζυγίων

Γιάννενα: Η κρίση έφερε και αύξηση των «εικονικών» διαζυγίων
Πολύτιμα τα συμπεράσματα της ημερίδας του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΓΕ και του Πανεπιστημίου, για την κρίση του θεσμού της οικογένειας - Μόνο τα πρώτα χρόνια της κρίσης το 2010 και το 2011 διακόπηκε η συνεχής αυξητική τάση των διαζυγίων, που από το 2012 και έπειτα πήραν την ανιούσα. 
Πολύτιμα συμπεράσματα προέκυψαν το απόγευμα της Τρίτης, από όσα είπαν και ανέλυσαν οι ομιλητές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε από το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΓΕ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την κρίση του θεσμού της οικογένειας.
Ο θεσμός της οικογένειας, όπως αναφέρθηκε, δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας, που έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου και σε αυτή παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και για την επικοινωνία εντός της οικογένειας και για τις επιπτώσεις των δυσλειτουργιών στην ψυχική υγεία των παιδιών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ακολούθησαν η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Άρτεμις Γιώτσα και ο παιδοψυχίατρος Νικόλαος Τζιάκης.
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, έδωσε μία αναλυτική εικόνα στην κατηγορία των διαζυγίων στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, με αναφορές και σε φαινόμενα της τελευταίας διετίας, όπου αυξήθηκαν τα συναινετικά, αλλά και τα «εικονικά» διαζύγια, κυρίως για φορολογικούς λόγους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά τους «λευκούς γάμους» ήρθαν και τα «λευκά διαζύγια».
Σημείωσε όμως ότι ενώ θα περίμενε κάποιος με μία πρώτη προσέγγιση η περίοδος της κρίσης και οι δυσκολίες να φέρουν πιο κοντά τα μέλη των οικογενειών και δη τα ζευγάρια μεταξύ τους, η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο.
Μόνο τα πρώτα χρόνια της κρίσης το 2010 και το 2011 διακόπηκε η συνεχής αυξητική τάση των διαζυγίων, που από το 2012 και έπειτα πήραν την ανιούσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Νάκα τα διαζύγια το 2011 ήταν 12.705 και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν την εξής πορεία. Το 2012 ήταν 14.880, το 2013 ήταν 16.717, το 2014 ήταν 14.417, το 2015 ανήλθαν σε 17.750, το 2016 σε 12.422 και το 2017 ανήλθαν σε 12.732.
Η κατακόρυφη άνοδος από το 2013 και έπειτα οφείλεται σύμφωνα με την κα. Νάκα και σε άλλους παράγοντες πέραν της ασυμφωνίας, όπως είναι οι επιπλέον γάμοι μέσω συμφώνων συμβίωσης, που εκτοξεύθηκαν το 2015.
Αντίθετα, η αποχή των δικηγόρων το 2016 φαίνεται πως επηρέασε καθοριστικά και γι’ αυτό οι αιτήσεις για διαζύγια ήταν μειωμένες.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο Πρύτανης, Γιώργος Καψάλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Καραμπίνας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, Αρετή Τασιούλα και η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ, Νατάσα Μπέγκα.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η κρίση έφερε και αύξηση των «εικονικών» διαζυγίων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8684891325078662524
Σχόλια
item