Γιάννενα: Αγόρασε γεννήτρια πετρελαίου, χωρίς ποτέ να την παραλάβει…

Γιάννενα: Αγόρασε γεννήτρια πετρελαίου, χωρίς ποτέ να την παραλάβει…
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 46χρονου ημεδαπού. 
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 46χρονος πραγματοποίησε συναλλαγή μέσω διαδικτύου σε ηλεκτρονικό κατάστημα και κατέθεσε την 09-03-2018 σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 999,99 ευρώ για την αγορά γεννήτριας πετρελαίου, χωρίς ουδέποτε να παραλάβει το προϊόν.
Μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 57χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
  • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
  • Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
  • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν
 epirusonline.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αγόρασε γεννήτρια πετρελαίου, χωρίς ποτέ να την παραλάβει…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7482738008462486410
item