Γιάννενα: Πρωτοπόρος εξοπλισμός στην υπηρεσία των ασθενών Γιάννενα: Πρωτοπόρος εξοπλισμός στην υπηρεσία των ασθενών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πρωτοπόρος εξοπλισμός στην υπηρεσία των ασθενών

Γιάννενα: Πρωτοπόρος εξοπλισμός στην υπηρεσία των ασθενών
Πρωτοπορεί στη διάγνωση και τη θεραπεία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με την εγκατάσταση υποδομής Υγρών Βιοψιών και Ελέγχου Μεταλλάξεων σε Ιστό 
Η Ογκολογική Κλινική, το Εργαστήριο Κλινικής Χημείας (Βιοχημικό Εργαστήριο) και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας  για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε πλάσμα («υγρές βιοψίες») και ιστό, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην Ογκολογία.
Πιο αναλυτικά, στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο χρησιμοποιείται η πλατφόρμα Cobas v2 της Roche για την μελέτη μεταλλάξεων σε νεοπλασματικό ιστό, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα. 
Παράλληλα, το Βιοχημικό Εργαστήριο (Εργαστήριο Κλ. Χημείας) χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες Cobas v2 και BEAMing Digital PCR για την ανίχνευση ογκοπροαγωγών μεταλλάξεων σε ελεύθερο νεοπλασματικό DNA (cell free DNA) πλάσματος, που λαμβάνεται από τον ασθενή με αιμοληψία περιφερικού αίματος.
Πρέπει δε, να σημειωθεί ότι η Μονάδα Υγρής Βιοψίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη συνεργασία και στήριξη της Ογκολογικής Κλινικής και της Διοίκησης του νοσοκομείου είναι το μόνο δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την υπερευαίσθητη τεχνική της BEAMing digital PCR και έχει πάρει πιστοποίηση Center of Excellence. 
Προσωποιημένη ιατρική
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε πρώτη φάση οι μελετούμενες μεταλλάξεις είναι των γονιδίων EGFR και KRAS, NRAS, τα οποία έχουν κλινική χρησιμότητα για την επιλογή στοχευτικών φαρμάκων, με προοπτική να επεκταθεί προς κλινικές και ερευνητικές κατευθύνσεις και σε άλλα γονίδια. 
Η ερευνητική κατεύθυνση των Υγρών Βιοψιών προσφέρει την δυνατότητα μη παρεμβατικής και εύκολα αναπαραγώγιμης μελέτης μοριακών στόχων  του καρκίνου και πιστεύεται ότι θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την προσωποποιημένη ιατρική. 
Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού στα παραπάνω εργαστήρια, το  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση, και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και γίνονται μέτοχοι σε έρευνα αιχμής στην εξατομικευμένη ιατρική.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρωτοπόρος εξοπλισμός στην υπηρεσία των ασθενών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7494298141702414547
Σχόλια
item