Γιάννενα: Μια βιβλιοθήκη, που θέλει να «μεγαλώσει» Γιάννενα: Μια βιβλιοθήκη, που θέλει να «μεγαλώσει» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μια βιβλιοθήκη, που θέλει να «μεγαλώσει»

Γιάννενα: Μια βιβλιοθήκη, που θέλει να «μεγαλώσει»

Νέο κτίριο και εξοπλισμό επιδιώκει να αποκτήσει η Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας, μια από τις παλαιότερες και πιο δραστήριες βιβλιοθήκες της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που έχει μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, επεκτείνοντας το κοινό της πέρα από τα όρια της ακριτικής Κόνιτσας και της χώρας.

Η επιδίωξή της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα για νέο κτίριο ενδέχεται να βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με πρόσφατη διαβεβαίωση της Μερόπης Τζούφη, που εδώ και λίγα 24ωρα ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να συμβάλει ακόμη πιο δυναμικά στην υλοποίηση του αιτήματος.

Η κ. Τζούφη έκανε γνωστή στα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την έναρξη φακέλου έργου τον προσεχή Μάρτιο και χρηματοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ για την ανέγερση νέου κτηρίου, με κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό.


Η απόφαση επισήμως δεν έχει κοινοποιηθεί στη διοίκηση της βιβλιοθήκης, που επιδιώκει την ανέγερση του νέου κτιρίου για να μπορεί να ενισχύσει τις δράσεις της, όπως ανέφερε στον Η.Α. η αναπληρώτρια προϊσταμένη διεύθυνσης, βιβλιοθηκονόμος Πέρση Ντούλια. 


«Σήμερα λειτουργούμε σε ένα μισθωμένο κτίριο, που δεν είναι κατάλληλο για την πλήρη ανάπτυξη της δομής, καθώς οι χώροι του δεν επαρκούν. 


Το νέο κτίριο μπορεί να ανεγερθεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος Κόνιτσας από το 2012 για αυτόν το σκοπό», ανέφερε, σημειώνοντας πως στο νέο κτίριο στόχος είναι να προσφέρονται καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Εξάλλου, η Βιβλιοθήκη της Κόνιτσας συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο Αναδυόμενων Καινοτόμων Βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων (INELI-Balkans), που συνδέει πρωτοπόρους επαγγελματίες βιβλιοθηκών από έντεκα χώρες (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, ΦΥΡΟΜ, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία), ενθαρρύνοντάς τους με δράσεις εκπαίδευσης και δικτύωσης, καθώς και με βραβεία καινοτομίας, να ανταλλάξουν γνώσεις, να συνεργαστούν και να πειραματιστούν με νέες υπηρεσίες.

ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣΤον τελευταίο χρόνο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας λειτουργεί πλέον με τη νέα υπηρεσία νέφους openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Μέσω της υπηρεσίας openABEKT, η βιβλιοθήκη διαθέτει πλέον τον Κατάλογο της ανοικτό για ανακάλυψη περιεχομένου από τον σύνδεσμο http://konitsalib.openabekt.gr/, με στόχο την προβολή της συλλογής στα μέλη της και στο ευρύ κοινό. 


Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από 9.602 τίτλους, με περισσότερα από 11.000 αντίτυπα, περιέχει πολλά σπάνια τεκμήρια του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, έργα για την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, 545 τίτλους περιοδικών εκδόσεων (σειρές και περιοδικά), καθώς και μια αξιόλογη συλλογή για τους μικρούς της φίλους.


Η Βιβλιοθήκη Κόνιτσας έχει περισσότερα από 2.175 μέλη και έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 500 δανεισμούς στο openABEKT.


«Η αποδοχή είναι μεγάλη. Καθημερινά δεχόμαστε αιτήσεις από όλη την Ελλάδα για τα τεκμήρια που διαθέτουμε. Για αυτά που δεν έχουμε πλήρη δικαιώματα, ώστε να τα διαθέτουμε ελεύθερα στο διαδίκτυο, τον τελευταίο χρόνο έχουμε δεχτεί πάνω από 500 αιτήματα», σημείωσε η κ. Ντούλια.


Συνολικά, η συλλογή της Βιβλιοθήκης Κόνιτσας περιλαμβάνει περισσότερο από 35.000 τίτλους, καλύπτοντας αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της γνώσης. Διαθέτει, επίσης, σπάνια τεκμήρια σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. 


Στη βιβλιοθήκη λειτουργούν τμήματα Αναγνωστηρίου, Δανεισμού, Κέντρου Πληροφόρησης, Τοπικής Συλλογής και Παιδικό, ενώ διαθέτει και κινητή μονάδα που εξυπηρετεί τους μαθητές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ INTERREGΗ βιβλιοθήκη της Κόνιτσας, με μόλις πέντε συνολικά υπαλλήλους (οι δύο μόνιμοι), έχει καταφέρει να είναι μια από τις τέσσερις πανελλαδικά δημόσιες βιβλιοθήκες, που υλοποιούν προγράμματα διακρατικής συνεργασίας.


Από τις αρχές του 2018, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα Interreg. Στο πρώτο με τίτλο «Business Clubs» συμμετέχουν ως εταίροι ο δήμος Άργους-Ορεστικού, το πανεπιστήμιο «Ismail Qemali» Αυλώνα, ο δήμος Καστοριάς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και ο δήμος Πρεμετής.


Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει την καινοτόμο και έξυπνη επιχειρηματικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές επιχειρήσεις ευαίσθητων ομάδων (νέοι, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.), μέσω της δημιουργίας «μονάδων υποστήριξης» της επιχειρηματικότητας που θα ιδρυθούν στις Βιβλιοθήκες. 


Στα αναμενόμενα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία πέντε χώρων φιλοξενίας νέων επιχειρήσεων, η παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες ώστε να παραμείνουν στη διασυνοριακή περιοχή, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία τουλάχιστον 25 νέων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος και διπλάσιων στην επόμενη πενταετία. 

Ο προϋπολογισμός για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας ανέρχεται στο ποσό των 191.000 ευρώ και το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2019.

Το δεύτερο πρόγραμμα, εξίσου σημαντικό καθώς αφορά την λαογραφία και της πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, έχει τίτλο «EXPLORAL – Exploring the cultural heritage of the cross border region through a digital library and oral sources» και συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ περίπου. 


Συμμετέχουν ως εταίροι η Επιτροπή Ερευνών του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο δήμος Αργυροκάστρου και ο δήμος Πρεμετής.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι διπλός: να μετατρέψει τις βιβλιοθήκες σε σημείο αναφοράς για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή, καθώς και να αναγνωρίσει και να προωθήσει την κοινή κληρονομιά των περιοχών μέσω της μελέτης και ανάλυσης προφορικών μαρτυριών για την ιστορία και τις παραδόσεις τους, εμπλουτίζοντας έτσι την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Balkaneana» και να δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητές συσκευές, που θα περιέχει διαδραστικές πληροφορίες, προβεβλημένες σε χάρτη της περιοχής και θα συνδέεται με το υλικό της «Balkaneana».


Ο προϋπολογισμός για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας ανέρχεται στο ποσό των 113.650 ευρώ και επίσης το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί έως το καλοκαίρι του 2019.


«Η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα, εκτός από την παραγωγή έργου, μας βοηθά να προσλάβουμε υπαλλήλους. 


Η χρηματοδότηση αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Από την πολιτεία λαμβάνουμε περίπου 10.000 ευρώ ετησίως, που αρκούν μετά βίας για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών εξόδων», σημείωσε η κ. Ντούλια, επισημαίνοντας πως μέσω των προγραμμάτων θα προσληφθούν έξι άτομα.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια βιβλιοθήκη, που θέλει να «μεγαλώσει»
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3231812107280779576
Σχόλια
item