Γιάννενα: Η κρίση πλήττει σοβαρά την ελληνική οικογένεια

Γιάννενα: Η κρίση πλήττει σοβαρά την ελληνική οικογένεια

Όπως όλα σήμερα στη χώρα μας, μία σοβαρή κρίση διέρχεται και η οικογένεια, ένας θεσμός που αποτελεί διαχρονικά τον σημαντικότερο πυλώνα της κοινωνίας. 

Βασικότερο πρόβλημα τα διαζύγια που διαλύουν οικογένειες και αφήνουν τα παιδιά κυριολεκτικά «ορφανά» από διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική κάλυψη.


Αυτή ακριβώς η κρίση, οι αιτίες και οι επιπτώσεις της θα αναλυθούν σε ημερίδα που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαρτίου και ώρα 18.00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την ημερίδα διοργανώνει το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με επίσημο ομιλητή τον Μητροπολίτη Μάξιμο.


Με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών φορέων μαζί με τον Μητροπολίτη.


Η κρίση πλήττει…
 «Η οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνικής συμβίωσης. Όμως οι δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν πλήξει σήμερα όλες τις μορφές της ελληνικής οικογένειας κι έχουν δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων, τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας και την αδιαφορία των γονιών για τα παιδιά τους», τόνισε χθες η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος Άννα – Μαρία Μπακάλη. 


Η ημερίδα της Ε.Γ.Ε. στα Γιάννενα, έχει σκοπό, όπως είπε, να επισημάνει την εξέλιξη της οικογένειας στη σημερινή κοινωνία και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η οικογένεια ως θεσμός θα επιζήσει, θα αλλάξει μορφή και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής κι αυτό γιατί είναι αναντικατάστατη στον τομέα της αγωγής, στη συναισθηματική κάλυψη και την ηθική επένδυση των παιδιών. 


Άνθρωπος μεγαλωμένος σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, είναι άνθρωπος δίχως ανασφάλειες, επιθετικότητα, συμπλέγματα και απωθημένα, εγγύηση για αυριανές υγιείς κοινωνίες».

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η κ. Μπακάλη ανέφερε πως αποτελεί μία μέρα – ορόσημο που καθιερώθηκε για να τιμήσει την προσφορά των γυναικών στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.


Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
Ευχαριστώντας το Παράρτημα της Ε.Γ.Ε. για την πρόσκληση που του απηύθυνε να είναι κεντρικός ομιλητής στην επικείμενη ημερίδα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αναλυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια τόσο από πνευματική όσο και από κοινωνική άποψη και φυσικά σε σχέση με το ρόλο της γυναίκας ο οποίος είναι ιδιαίτερος, με ιδιαίτερη σημασία και προβλήματα.


«Προβλήματα υπήρχαν πάντοτε, όμως δυστυχώς στις σύγχρονες κοινωνίες η γυναίκα γίνεται πολύ περισσότερο αντικείμενο εκμετάλλευσης κι αυτό έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ίδια αλλά και στις κοινωνικές δομές και στον τρόπο που εξελίσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μάξιμος, η οικογένεια αποτελεί για την εκκλησία έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς και δεσμούς με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την εξέλιξη της κοινωνίας. 


…και ο Πρύτανης
Τέλος, από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, σημείωσε πως το ίδρυμα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης θέλοντας να συμβάλλει, κυρίως  με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων στις εκδηλώσεις αυτές, για την ανάδειξη θεμάτων με επιστημονικό και κοινωνικό περιεχόμενο. 


Όπως ανέφερε σχετικά με την εκδήλωση της Ε.Γ.Ε., «η ελληνική οικογένεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι δυσκολίες αυτές έχουν και αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να καταπολεμούμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται το πνεύμα της ημερίδας».

Το πρόγραμμαΟ Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος θα ανοίξει με ομιλία την εκδήλωση με τίτλο «Η κρίση του θεσμού της οικογένειας» που διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στα Γιάννενα το τοπικό Παράρτημα της Ε.Γ.Ε. και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 


Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από την ψυχολόγο Άρτεμη Γιώτσα, τον παιδοψυχίατρο Νικόλαο Τζιάκη και την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με τη Χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία θα διευθύνει η Ειρήνη Νικολάου. Θα συντονίσει ο παραγωγός της ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η κρίση πλήττει σοβαρά την ελληνική οικογένεια
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9149560835878346219
item