Υποχώρηση Μέι: Μόνιμη διαμονή για Ευρωπαίους που θα μετοικήσουν κατά τη μεταβατική περίοδο

Υποχώρηση Μέι: Μόνιμη διαμονή για Ευρωπαίους που θα μετοικήσουν κατά τη μεταβατική περίοδο

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την απαίτηση της ΕΕ για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα εγκατασταθούν στη χώρα κατά της διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit (29 Μαρτίου 2019).

Σε μία σημαντική υπαναχώρηση από τη βρετανική κυβέρνηση, τρισέλιδο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να αποκτούν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Βρετανία, όπως ακριβώς και οι Ευρωπαίοι που θα έχουν εγκατασταθεί πριν από την ημέρα του Brexit.

Μέχρι μόλις πριν από λίγες ημέρες η κα Μέι δήλωνε ότι αυτές οι δυο κατηγορίες Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα. 

Η μέχρι στιγμής πρόταση της ΕΕ ορίζει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 21 μήνες μέτρα από το Brexit, με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης.

Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνει πάντως διαφοροποιήσεις στα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας που θα έχουν εγκατασταθεί μετά από την 29η Μαρτίου. 

Μία τέτοια διαφοροποίηση είναι ότι δε θα μπορούν να φέρνουν για μόνιμη εγκατάσταση μαζί τους μέλη της οικογένειάς τους χωρίς προϋποθέσεις. Εφόσον οι ίδιοι θα έχουν έρθει να ζήσουν στη Βρετανία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να έχουν ένα προκαθορισμένο ελάχιστο μικτό ετήσιο εισόδημα για να φέρουν συγγενείς τους στη χώρα.

Επίσης τα δικαιώματά τους θα ορίζονται αποκλειστικά από το βρετανικό και όχι από το κοινοτικό δίκαιο και θα κρίνονται στα βρετανικά και όχι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι όσοι Ευρωπαίοι έρθουν στη Βρετανία μετά από την 29η Μαρτίου 2019 θα μπορούν να λαμβάνουν πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα και όχι διετή που προβλεπόταν αρχικά, προφανώς για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια που θα χρειάζονται για την απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου κατοίκου», το οποίο θα συνεπάγεται άδεια μόνιμης διαμονής. 

Η μεταστροφή της κυβέρνησης επί του θέματος αυτού αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα.
epirusblog.gr
5 of 5
Υποχώρηση Μέι: Μόνιμη διαμονή για Ευρωπαίους που θα μετοικήσουν κατά τη μεταβατική περίοδο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6619534671355815713
item