Τρίτο «όχι» του συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των «8» Τούρκων Τρίτο «όχι» του συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των «8» Τούρκων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τρίτο «όχι» του συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των «8» Τούρκων

Τρίτο «όχι» του συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των «8» Τούρκων
Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε για τρίτη φορά να μην εκδόσει στην Αγκυρα τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Νωρίτερα και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι στρατιωτικοί, είχε κάνει αρνητική πρόταση στο αίτημα για έκδοση των «8».
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών κυρία Ιωάννα Κλάπα εκφώνησε μάλιστα από έδρας ένα λιτό σκεπτικό λέγοντας ότι όσον αφορά τα τρία πρώτα αδικήματα οι τουρκικές Αρχές δεν έφεραν κανέναν νέο στοιχείο. 
Για τα δύο νεότερα αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας είναι παντελώς αόριστα και σε ότι αφορά τα στρατιωτικά αδικήματα (λιποταξία, κλοπή στρατιωτικού ελικοπτέρου) είπε ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση των «8» ούτε από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης ούτε εκείνες της ποινικής δικονομίας. 
Η πρόταση της εισαγγελέως 
Η κ. Κυβέλου, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, οι «8» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ, όπως είπε, οι τουρκικές Αρχές δεν προσκόμισαν νέα, ορισμένα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοσή τους. 
Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. 
Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.
Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες 
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν νωρίτερα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που έκαναν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για απόλυση 4.500 και πλέον δικαστών.
«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν  οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά δεν έχει αλλάξει.
«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα, είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών. 

Epirusblog Gr
5 of 5
Τρίτο «όχι» του συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των «8» Τούρκων
Epirusblog Gr
5 of 5
κοινωνία 8562095681793276151
Σχόλια
item