Οριστικό πράσινο φως για την υποδόση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM Οριστικό πράσινο φως για την υποδόση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οριστικό πράσινο φως για την υποδόση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM

Οριστικό πράσινο φως για την υποδόση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM

Την αποδέσμευση της υποδόσης στήριξης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε και τυπικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν αύριο Τετάρτη.

Η δεύτερη εκκρεμούσα υποδόση, ύψους 1 δισεκ. ευρώ, θα αποδεσμευτεί το νωρίτερο τον Μάιο, με προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα σημειώσει πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και ότι θα βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

«Χαιρετίζω ένα ακόμα θετικό σινιάλο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Κινούμενοι πιο κοντά προς το τέλος του προγράμματος, είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να δείξει πως έχει φτάσει σε σημείο μη επιστροφής» στα χρόνια της κρίσης, έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Περίπου τα μισά από τα συνολικά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ 1,9 δισεκ. θα τροφοδοτήσουν το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκροτεί η Αθήνα για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο. Ακόμα 1,5 δισεκ. θα διατεθούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συνυπολογίζοντας την εγκριθείσα υποδόση, ο ESM και ο πρόδρομός του, ο EFSF, έχουν εκταμιεύσει 187,7 δισεκατομμύρια ευρώ προς τη χώρα μας.

Τα υπόλοιπα χρήματα στήριξης θα δοθούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Ο ESM διευκρινίζει πως το ύψος της τελευταίας δόσης θα καθοριστεί στο μέλλον, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας και στη μετα-Μνημονιακή περίοδο.

Τα τελευταία χρήματα θα πρέπει να εκταμιευτούν έως τις 20 Αυγούστου, όταν και εκπνέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.
Epirusblog Gr
5 of 5
Οριστικό πράσινο φως για την υποδόση 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7970596212321229577
Σχόλια
item