Γιάννενα: Συν 314 θέσεις σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Γιάννενα: Συν 314 θέσεις σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Συν 314 θέσεις σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Γιάννενα: Συν 314 θέσεις σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Αυξημένες κατά 3.966 θα είναι οι θέσεις των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τρίτης. Συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων είναι 74.692 ενώ για το 2017 ήταν 70.726.

Μερίδιο στην αύξηση έχουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ηπείρου, καθώς προκύπτει αύξηση 253 θέσεων για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 61 θέσεων για το ΤΕΙ Ηπείρου. Στο πανεπιστήμιο θα εισαχθούν 3.098 νέοι φοιτητές από 2.845 πέρυσι και στο ΤΕΙ Ηπείρου 1.511 από 1.450 πέρυσι.

Σχεδόν σταθερός μένει ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, μειώνεται στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και αυξάνεται στα υπόλοιπα τμήματα. Κατά συνέπεια, ευκολότερη θα είναι η εισαγωγή των υποψηφίων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ.


Αύξηση καταγράφεται και στα τρία νομικά τμήματα της χώρας. Στην Αθήνα οι εισακτέοι ανέρχονται σε 435 από 410 πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη σε 371 από 350 και στο Δημοκρίτειο σε 477 από 450 πέρυσι. 


Περισσότερες θέσεις θα βρουν οι υποψήφιοι και σε Πολυτεχνικά τμήματα, τα οποία επιλέγονται κάθε χρόνο στο μηχανογραφικό από χιλιάδες υποψήφιους. Γενναία αύξηση καταγράφεται και σε οικονομικά αλλά και παιδαγωγικά τμήματα.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η αύξηση είναι καθολική σε όλα τα τμήματα, ακόμη και στην Ιατρική, υπερκαλύπτοντας μάλιστα τη μείωση θέσεων, η οποία είχε καταγραφεί σε κάποια τμήματα (ΒΕΤ, Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Ιατρική) την προηγούμενη χρονιά. 


Στο ΤΕΙ, αύξηση εισακτέων αποφασίστηκε μόνο για τρία από τα εννέα τμήματα και συγκεριμένα στα  Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολόγων Γεωπόνων και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.«ΦΑΟΥΛ» ΓΑΒΡΟΓΛΟΥΓια ομόφωνη απόφαση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σχεδόν ομόφωνη του ΤΕΙ Ηπείρου έκανε, στο μεταξύ, λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, την ώρα, όμως, που δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει οι σύγκλητοι των δύο ιδρυμάτων, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους την τελική πρόταση. 


Εκτός κι αν εννοούσε την Επιτροπή, που είχε συσταθεί, αν και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν αστερίσκοι, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν νέες προτάσεις και συναντήσεις.

«Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης. Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση και αυτό δε σημαίνει πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. 


Εκείνο που λέμε, είναι να αναζητηθούν οι μάξιμουμ συνέργειες, που μπορούν να αναζητηθούν, γιατί, όπως ξέρετε, ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, ορισμένα δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου κι άλλα έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Εμείς συγκροτούμε Ομάδες Εργασίας, που θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. 

Το κάναμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπου έχουμε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. 

Στα Ιωάννινα έχουμε απολύτως ομόφωνη απόφαση και ετοιμάζουμε τώρα το νομοσχέδιο, το οποίο σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί, όπου διάφορα τμήματα καταργούνται και διάφορα τμήματα εντάσσονται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό θέλουμε να μας έρχεται από «τα κάτω». 

Δηλαδή, οι άνθρωποι που ξέρουν τα ζητήματα και τις τοπικές συνθήκες, να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Η Πολιτεία, βεβαίως, θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, αλλά δεν έχει η Πολιτεία και το ακαδημαϊκό και το πολιτικό σκέλος ταυτοχρόνως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Συν 314 θέσεις σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3822762233972285204
Σχόλια
item