Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα η υπόθεση των 2 στρατιωτικών

Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα η υπόθεση των 2 στρατιωτικών
Σε μίνι διπλωματικό θρίλερ και μάλιστα για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο. 

H Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το θέμα και τις επαφές Μαξίμου, Πενταγώνου και υπουργείου Δικαιοσύνης να είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατηγορία που βαρύνει τους έλληνες στρατιωτικούς είναι αυτή της «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». 

Όπως μάλιστα αναφέρουν, η απόφαση για προφυλάκιση ελήφθη λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «υποψίας παραποίησης στοιχείων», «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό». Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και η απόπειρα κατασκοπείας, κάτι που διαψεύδει για την ώρα το υπουργείο Άμυνας. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις και τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η διπλωματική οδός δεν έχει φέρει άμεσα αποτελέσματα, ενώ αναλυτές δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη βεβαρυμένο ιστορικό στις ελληντουρκικές σχέσεις την τελευταία περίοδο. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια απλή, σχετικά, υπόθεση όπως αυτή, αντί να μείνει στο κατώτατο στρατιωτικό επίπεδο ξέφυγε από το σύνηθες επίπεδο διαχείρισης και χρειάστηκε η παρέμβαση του έλληνας Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Αποστολάκη, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο στρατηγό Ακάρ.

Τι διαμηνύει η Άγκυρα 

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, που βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους, παραβίασαν το νόμο και για αυτό πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα. 

Αυτό έλεγαν τουρκικές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο euronews, εξηγώντας γιατί οι δύο Έλληνες παραμένουν κρατούμενοι.

«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. 

Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. 

Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα» ανέφερε στο euronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι στο παρελθόν ακολουθούνταν πιο συνοπτικές και απλές διαδικασίες.

Δύσκολη η συγκυρία 

To περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περίοδο που εκτός από την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα πιέζει σταθερά την Αθήνα για να εκδώσει τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προπερασμένου καλοκαιριού. Τουρκικά ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία και έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τη σχετική σύγκριση. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχεία ότι η γειτονική χώρα έχει κάποια πρόθεση να προχωρήσει σε έναν τέτοιο συσχετισμό, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «κατασκοπευτικά σενάρια».

Tην ίδια στιγμή, τους φόβους του για μια «ακούσια αντιπαράθεση», όπως την χαρακτήρισε, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο αμερικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή», ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». «Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός μέλος του ΝΑΤΟ και σταθερά στη Δύση» ανέφερε ο Πάιατ, σημειώνοντας πως «σε αυτό, η Ελλάδα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Πυρετός διεργασιών 

Σημειώνεται ότι ανώτατες ελληνικές πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται το ΑΠΕ ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι δυο στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. 

Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει τη δική του, ενδεχομένως, σημασία είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την Παρασκευή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Σμύρνη. Επρόκειτο να παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτηρίου που θα φιλοξενήσει το ελληνικό Προξενείο. Δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση της επίσκεψης συνδέεται με το γεγονός. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν μια ημέρα πριν από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού: «Στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. 

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν πραγματοποιηθεί η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη το μεσημέρι. 

Τι είπαν στην κατάθεσή τους οι Έλληνες αξιωματικοί 

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο, όπως αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. 

Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.
epirusblog.gr
5 of 5
Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα η υπόθεση των 2 στρατιωτικών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 305195191386095604
item