Άλμα μίας μονάδας στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017 Άλμα μίας μονάδας στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άλμα μίας μονάδας στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017

Άλμα μίας μονάδας στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017

Άλμα μίας μονάδας καταγράφηκε στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά εκ νέου το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,2%, έναντι 20,2% που ήταν το τρίτο τρίμηνο, όταν ο τουρισμός δημιούργησε χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 2,3%, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα, οι απασχολούμενοι έπεσαν στα 3,74 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που δεν έχουν αλλά αναζητούν εργασία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο κατά σχεδόν επτά χιλιάδες.

Σε ετήσια βάση πάντως, δηλαδή συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,4 μονάδες.

Κυριαρχούν οι μισθωτοί, ένας στους δέκα έχει μερική εργασία

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως σχεδόν τα δύο τρίτα (65,8%) του εργατικού δυναμικού είναι μισθωτοί υπάλληλοι, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (22,7%) είναι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μισθοδοτούν άλλο προσωπικό.

Όσον αφορά την ποιότητα της εργασίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προδίδουν ότι 9,5% των εργαζόμενων, ήτοι περίπου 361.000 άτομα, είχε θέση μερικής απασχόλησης. Επιπλέον, περίπου το 7% των μισθωτών, σχεδόν 257.000 τον αριθμό, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Παρά ταύτα, ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έχει πέσει κατά 23% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σε μία ακόμα ένδειξη ότι πολλές από τις χαμένες θέσεις ήταν εποχικές και δημιουργήθηκαν στον τουρισμό.

Σημειώνεται πάντως πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι το ποσοστό υπο-αξιοποίησης των εργαζόμενων και των εν δυνάμει εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι σαφώς υψηλότερα, και ξεπερνά το 30% – αν και αυτό δεν φαίνεται εύκολα στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

Σημειώνεται πως η ανεργία πλήττει τις γυναίκες σαφώς περισσότερο από τους άνδρες, με το ποσοστό για το «ωραίο φύλο» να είναι κατά 5,7 μονάδες υψηλότερο.
Epirusblog Gr
5 of 5
Άλμα μίας μονάδας στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2017
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7532040870643649724
Σχόλια
item