Γιάννενα: Εργολαβία 1 εκ. ευρώ για τα σχολεία

Γιάννενα: Εργολαβία 1 εκ. ευρώ για τα σχολεία

Ένα μικρό μόνο μέρος από τις ανάγκες του δήμου Ιωαννιτών για παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, την αναβάθμιση παιδικών χαρών και την προμήθεια μηχανημάτων έργου θα καλύψουν τα κονδύλια, που αναμένονται μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος».

Αυτό οδηγεί τον δήμο Ιωαννιτών στην απόφαση να διαθέσει και ίδιους πόρους, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, ειδικά στον τομέα των σχολικών κτιρίων, καθώς τα αιτήματα είναι πολλά και πολλά κτίρια χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων.

Μέσω του προγράμματος, ο δήμος Ιωαννιτών θα λάβει 574.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, ωστόσο η πρόταση που θα υποβάλει, θα είναι της τάξης του 1 εκ. ευρώ.


Σε συνδυασμό με μια εργολαβία, προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, εκτιμάται πως θα υπάρχει σημαντική αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, ενώ παράλληλα θα δοθεί συνέχεια και στη δημιουργία μικρών χώρων αθλοπαιδιών στους αύλειους χώρους, που ήδη ξεκίνησε πιλοτικά.

Στόχος είναι να υποβληθεί το τεχνικό δελτίο, αφού πρώτα πάρει και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να «τρέξουν» γρήγορα στη συνέχεια οι διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.


Το θέμα αποτέλεσε χθες αντικείμενο σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, ο αντιδήμαρχος Υποδομών Γιάννης Λιόντος και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και Βούλα Τσίλη, αντίστοιχα.


«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα και με τις στέγες, και με τις υγρομονώσεις, και με τους αύλειους χώρους. Οι κατευθύνσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και θα αφορούν πολλά σχολεία», τόνισε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, αναφέροντας ενδεικτικά το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, το σχολικό συγκρότημα των Καρδαμιτσίων, το δημοτικό σχολείο Περάματος και το Καπλάνειο.

ΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Μια αντίστοιχη σύσκεψη, για το κομμάτι του προγράμματος που αφορά την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη. 


Στόχος είναι να επικαιροποιηθεί ή να τροποποιηθεί ο προγραμματισμός που έχει γίνει, καθώς ο δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει το δικό του πρόγραμμα αναβάθμισης και πιστοποίησης παιδικών χαρών, ύψους 600.000 ευρώ περίπου, και να συνταχθεί το τεχνικό δελτίο.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατηρτσίδη, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 20 παιδικές χαρές, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες για την αναβάθμιση ακόμη έντεκα παιδικών χαρών σε όλες τις δημοτικές ενότητες. 


Απομένουν εννέα από τον αρχικό προγραμματισμό των 50 παιδικών χαρών, που είχε τεθεί ως αρχικός στόχος, και με τα επιπλέον κονδύλια του «ΦιλόΔημου», περίπου 280.000 ευρώ, αναμένεται να γίνει προμήθεια νέων παιχνιδιών για την αναβάθμιση αυτών που απομένουν, αλλά πιθανόν και νέων, είτε με την ενίσχυση της υφιστάμενης εργολαβίας, είτε με νέα.


Η δημοτική αρχή επιδιώκει να δημιουργήσει παιδικές χαρές και σε χώρους όπως το Γιαννιώτικο Σαλόνι και τα Λιθαρίτσια, που επισκέπτονται συχνά οι πολίτες για λόγους αναψυχής, ενώ δεν αποκλείεται η πρώτη να περιλαμβάνει παιχνίδια και για παιδιά με αναπηρία, η προμήθεια των οποίων θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα.


Είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών συνοδεύεται και από την υποχρέωση πιστοποίησης. Οι δήμοι μπορούν, δηλαδή, να προμηθευτούν παιχνίδια, ειδικά δάπεδα ή φωτισμό, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν στην πιστοποίηση σε διάστημα έξι μηνών, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.


Από τις 20 παιδικές χαρές, στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης, τέσσερις έχουν λάβει το σήμα πιστοποίησης και έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος για 14 ακόμη. Μάλιστα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη επίσκεψη-«αυτοψία» της Επιτροπής Πιστοποίησης σε παιδικές χαρές, προκειμένου να επισημανθούν ελλείψεις, αν υπάρχουν.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εργολαβία 1 εκ. ευρώ για τα σχολεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5583020468340587034
item