«Έμφραγμα» για το Αττικόν: Έως και 157 ράντζα μετά την εφημερία

«Έμφραγμα» για το Αττικόν: Έως και 157 ράντζα μετά την εφημερία

Δέχεται απο 900 έως και 1.200 ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με ποσοστό τουλάχιστον 10% να κρίνεται επιβεβλημένο να εισαχθεί για νοσηλεία.

Χάνουν το....μέτρημα με τα ράντζα στους διαδρόμους του «Αττικόν» μετά από κάθε εφημερία οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα βιώνει καθε τέσσερις ημέρες ενα οξύ «έμφραγμα» σε ό,τι αφορά τον όγκο των περιστατικών που διαχειρίζεται: δέχεται απο 900 έως και 1.200 ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με ποσοστό τουλάχιστον 10% να κρίνεται επιβεβλημένο να εισαχθεί για νοσηλεία. 

Τα ράντζα που αναπτύσσονται, τείνουν να είναι περισσότερα από τα κρεβάτια που διαθέτουν οι κλινικές του νοσοκομείου, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους. 

Το θέμα των ράντζων που κατακλύζουν το Αττικόν θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην Αριστοτέλους.   

Οι συνθήκες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι απέχουν μακράν από τις συνθήκες νοσηλείας σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια, είναι συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας σε καιρό πολέμου. 


Διότι πως αλλιώς να περιγράψει κάποιος την...πλημμύρα από τους ασθενείς στην εφημερία αλλά και τους δεκάδες που θα εισαχθούν άρον άρον σε επικουρικές κλίνες όπως λέγονται τα ράντζα, που παρατάσσονται στους διαδρόμους;

Μαλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, έχει ήδη σημειωθεί ένα μελανό ρεκόρ: από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σημερα τα ράντζα ειναι σταθερά πιάνω από 100, ενώ  την Τρίτη 16 Ιανουαρίου έγιναν 157 εισαγωγές σε ράντζα.

Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους υπάρχουν συχνά  δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω πληρότητας των κρεβατιών ΜΕΘ. Ορισμένες φορές, μάλιστα, τα ράντζα παραμένουν και μετά την εφημερία, στην πρωινή βάρδια, οπου την ευθύνη νοσηλείας έχουν 2 νοσηλευτές και σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει πως, τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται συστηματικά ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργασιακού «κανιβαλισμού» όπου, για παράδειγμα, το ίδιο άτομο κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 350 στο «Αττικό» νοσοκομείο.

«Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας»  αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, επισημαίνοντας παράλληλα την απουσία μαγνητικού τομογράφου για όλο αυτό τον όγκο ασθενών αφού ο υπάρχων είναι εκτός λειτουργίας. 


Και προσθέτει: «εξακολουθεί η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα που προσθέτονται στη μισθολογική εξαθλίωση, την περικοπή εφημεριών και υπερωριών, τις απλήρωτες βάρδιες, το πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια».

«Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι ήδη πλήρες (100%). Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών», υπογραμμίζει το Σωματείο και ζητεί:

-αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής,

-άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (π.χ. Λοιμωδών),

-δημιουργία ΠΦΥ στη Δυτική Αθήνα,

-άμεσες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού για να καλυφτούν οι ελλείψεις του «Αττικόν»

Για το  καθεστώς της γενικής εφημερίας στο Αττικόν το Σωματείο προκήρυξε σημερα στάση εργασίας (13:00-17:00)  και συγκέντρωση στις 14:00 στο Υπουργείο Υγείας. Την κινητοποίηση στηρίζει το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). 
epirusblog.gr
5 of 5
«Έμφραγμα» για το Αττικόν: Έως και 157 ράντζα μετά την εφημερία
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 8526368026040232544
item