Γιάννενα: Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση

Γιάννενα: Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση

Με ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, προχωρούν οι διερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση του Τζαμιού της Καλούτσιανης, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και περιφέρειας Ηπείρου, τον περασμένο Ιούλιο.

Χθες, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας ενέκρινε την χρηματοδότηση τριών μελετών. Πρόκειται για μελέτες που αφορούν στην «Παροχή υπηρεσιών για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών δόμησης καθώς και των δυναμικών χαρακτηριστικών», την «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας σχετικά με την ύπαρξη τοιχογραφιών και τον έλεγχο της κατάστασής τους» και την «Παροχή υπηρεσιών για την τοποθέτηση ικριωμάτων στο εσωτερικό του Τζαμιού».

Οι μελέτες για το Τζαμί έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12.870 ευρώ και έχουν ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Η έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, εξάλλου, έθετε ως όρους την κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη φακέλου με τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των εργασιών, ο οποίος θα συνοδεύεται με αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση, την εκπόνηση μελετών συντήρησης από συντηρητές ανάλογων ειδικοτήτων για τις τοιχογραφίες, τα ξύλινα και ξυλόγλυπτα τμήματα και τα πιθανά άλλα υλικά που μπορεί να διαπιστωθούν μετά τις διερευνητικές εργασίες, και την επίβλεψη των εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Είχε προηγηθεί έρευνα της αναστηλωτικής ομάδας του τεμένους της Καλούτσιανης, που αφορά την τεκμηρίωση του μνημείου και των φάσεών του μέσα από τα οθωμανικά αρχεία. 
Όπως είχε παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση της περιφέρειας Ηπείρου έναν χρόνο πριν, η έρευνα απέδωσε το ιδρυτικό έγγραφο του ιερού βακουφιού που διοικούσε το τέμενος, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη διοίκηση και τα οικονομικά του τεμένους, που αποδεικνύουν την οικοδόμησή του το 1730 και την εκτεταμένη περιουσία του που απλωνόταν σε μια έκταση από το Αργυρόκαστρο και τα Γιάννενα ως και τα Γρεβενά, έκταση που αποδεικνύει και την εμβέλεια της πόλης των Ιωαννίνων στις αρχές του 18ου αιώνα.
Τα στοιχεία αυτά, μαζί με άλλα ακόμα από ελληνικά αρχεία, θα χρησιμοποιηθούν στην μελέτη αποκατάστασης του τεμένους που χρηματοδοτεί η περιφέρεια Ηπείρου και διεξάγεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε, επίσης, την ανάδειξη ανάδοχου (Γ. Κιτσοπάνου) για το έργο της αποκατάστασης του Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου Καλογερικού.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Βήματα μπροστά για την αποκατάσταση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4717344713894621620
item