Γιάννενα: Με το πρώτο βήμα, ανοίγουν οι ορίζοντες Γιάννενα: Με το πρώτο βήμα, ανοίγουν οι ορίζοντες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με το πρώτο βήμα, ανοίγουν οι ορίζοντες

Γιάννενα: Με το πρώτο βήμα, ανοίγουν οι ορίζοντες
Μία… πτήση δρόμος είναι από χθες η απόσταση από τα Γιάννενα μέχρι τη Λάρνακα της Κύπρου, αφού ξεκίνησαν και επίσημα οι τακτικές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας TUS που θα εκτελούνται σε πρώτη φάση δύο φορές την εβδομάδα.
Μέσα σε διάστημα ενός περίπου έτους, οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, της Ένωσης Ξενοδόχων και των άλλων τοπικών φορέων που εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν έχουν αποφέρει εντυπωσιακούς καρπούς, που αποτυπώνονται πλέον στην πράξη και όχι σε θεωρητικές συμφωνίες ή ευχολόγια. 
Η αγορά της Κύπρου που θεωρείται μία εξαιρετική επιλογή και προοπτική για αμφίδρομες πτήσεις από τα Γιάννενα και τη Λάρνακα συνοδεύεται και από το άνοιγμα μέσω αεροπορικής σύνδεσης και με την αγορά του Ισραήλ.
Συνδετικός κρίκος είναι η αεροπορική εταιρεία TUS που υλοποιεί τα δρομολόγια από την Κύπρο και θα αναλάβει στην πορεία την εκτέλεση των δρομολογίων από το Ισραήλ, με έναρξη τον Ιούνιο.
Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων έφτασε χθες η πρώτη πτήση από τη Λάρνακα, στην οποία επέβαιναν μέλη της αεροπορικής εταιρείας και επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, επιστρέφοντας από το Ισραήλ και από επίσημη αποστολή του Δήμου Ιωαννιτών.
Το αεροδρόμιο της πόλης είχε… φορέσει τα γιορτινά του, ενώ κανείς από τους παριστάμενους δεν θυμόταν εάν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί και η υδάτινη αψίδα από τα οχήματα της πυροσβεστικής, για την υποδοχή του αεροσκάφους.
Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας TUS Μάικλ Γουάινσταϊν μίλησε με θερμά λόγια για την συμφωνία που αφορά στις πτήσεις και τη σύνδεση των Ιωαννίνων με τη Λάρνακα.
Σε πρώτη φάση θα εκτελούνται δύο δρομολόγια την εβδομάδα και από τον Ιούνιο τέσσερα, ενώ θα προστεθούν και τα δρομολόγια από το Ισραήλ.
«Από την πρώτη στιγμή που οι φορείς της περιοχής με επισκέφτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο συζητώντας την πιθανότητα αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με τα Γιάννενα, κατάλαβα ότι είναι άνθρωποι με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο τους. 
Έτσι εκτός από την Κύπρο βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία και το Ισραήλ με στόχο τον καλοκαίρι να ξεκινήσουμε πτήσεις από Τελ Αβίβ στα Γιάννενα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γουάινσταϊν.

Απαρχή καλύτερων ημερών
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκανε λόγο για μία τεράστια προσπάθεια των τοπικών φορέων εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους εκείνους που βοήθησαν ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
«Ξεκινά μια άλλη μέρα για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το αεροδρόμιο της Ηπείρου, που έχει και γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας. Σήμερα γίνεται η αρχή, αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε να υπάρξει αεροπορική σύνδεση και με το Τελ Αβίβ», τόνισε μεταξύ άλλων. 
Ο κ. Καχριμάνης εξήρε επίσης τη συμβολή του Αερολιμενάρχη κ. Μητσιμάρη στην επίλυση του προβλήματος που υπήρχε για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα, ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρείχε και η Κεντρική Διοίκηση στο θέμα αυτό. «Αν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, όλοι μαζί θα επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα».  
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας τόνισε από την πλευρά του πως το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι πως η περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου έχει τεράστιες δυνατότητες και πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευθεί.
«Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή των αποτελεσμάτων που φέρνει για την περιοχή μας η φιλοσοφία με την οποία πορευόμαστε όλο αυτό το διάστημα και δεν είναι άλλη από τη συνεργασία. 
Είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη», τόνισε ο κ. Μπέγκας ενώ όπως επισήμανε η σημερινή Δημοτική Αρχή πίστεψε όσο καμία άλλη τα προηγούμενα χρόνια στις προοπτικές του αεροδρομίου και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατάφεραν να εντάξουν στο διεθνή χάρτη των αεροδρομίων και τα Γιάννενα.

Ενίσχυση της οικονομίας
Στα Γιάννενα βρέθηκε χθες ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος που σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει οποιαδήποτε δραστηριότητα δημιουργεί συνθήκες εμπέδωσης καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
«Σήμερα τα Γιάννινα ενώνονται επί της ουσίας με τη Λάρνακα κι ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να έχει συνέχεια για την ανάπτυξη και των δύο περιοχών», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου, σημείωσε ότι η περιοχή των Ιωαννίνων ειδικότερα, αλλά και η Ήπειρος γενικότερα είναι πολύ αγαπητές στην Κύπρο προσθέτοντας ότι η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την περιοχή μας μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς.
Ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος αφού συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την καθιέρωση της αεροπορικής σύνδεσης Ιωαννίνων με την Λάρνακα, υπογράμμισε πως μέσω αυτής ανοίγονται πολλές προοπτικές συνεργασίας σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του για την ανάληψη κοινών δράσεων προβολής της πτήσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος υποσχέθηκε την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους επισκέπτες από την Κύπρο.

Εκπαιδευτική παράμετρος
Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων βρέθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης που είχε λάβει μέρος στην πρώτη συνάντηση με την αεροπορική εταιρεία TUS τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Πρύτανης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει πολλαπλό όφελος καθώς θα εξυπηρετεί τον μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα θα το κάνει ακόμα πιο «ελκυστικό» σε νέους κύπριους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, σημείωσε πως η απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κύπρο παρέχει και τη δυνατότητα της υλοποίησης σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών και προς τους δύο προορισμούς.

Ο Ν. Γκόλας
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας με γραπτή του δήλωση σημειώνει πως η σημερινή μέρα ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για να ενταχτούν τα Γιάννενα στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη αλλά ταυτόχρονα και η απαρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης προσπάθειας όλων των φορέων της περιοχής ώστε να οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα να μην πάνε χαμένες.
«Είμαι σίγουρος πως όπως μέχρι σήμερα η συνεργασία ήταν αυτή που έφερε αποτελέσματα η ίδια φιλοσοφία θα μας οδηγήσει και στα επόμενα βήματα. Η σημερινή πτήση είναι σημείο αναφοράς για την προσπάθεια που κάνουμε αλλά και για τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από το να εντάξουμε κι άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας μας στο «προϊόν» Ιωάννινα».

Ξεναγήσεις στην πόλη
Μετά την υποδοχή των επισκεπτών από την Κύπρο τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στην πόλη, ενώ σε όλους προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα, τοπικά προϊόντα  και έντυπο διαφημιστικό υλικό της Ηπείρου. 
Στην υποδοχή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Παπαδιώτης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Σιώλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Κώστας Γκόγκος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του τομέα Τουρισμού της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με το πρώτο βήμα, ανοίγουν οι ορίζοντες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6160040622294307193
Σχόλια
item