Χαράτσι εις τριπλούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Χαράτσι εις τριπλούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές με καπέλο, αναδρομικά χαράτσια και οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.

Βαρύ φορτίο θα σηκώσουν αυτό το δίμηνο μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές με καπέλο, αναδρομικά χαράτσια και οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.

Επιπλέον βάρος θα επωμιστούν 140.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) του 2017. 


Για να ελαφρύνει αυτό το δίμηνο-φωτιά, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να παρατείνει για τρίτη φορά την προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του 2016 που οφείλουν δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες.
Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ παρέτεινε την προθεσμία έως τις 28 του τρέχοντος. Οι οφειλές αφορούν εισφορές του 2016 για τ. ΤΑΝ, ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).
- β' εξαμήνου 2016 για τ. ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.ά.).
- β' εξαμήνου 2016 για τους αγρότες (πρ. ΟΓΑ).

Ο ΕΦΚΑ έδωσε αυτή την ανάσα εν αναμονή και της λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ανοίξει αύριο.

Οι οφειλέτες που έχουν τις προϋποθέσεις θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις οφειλές που τους ακολουθούν από το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές έως 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές στις εξής ημερομηνίες:

- Έως 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν καταβάλει τις εισφορές του Δεκεμβρίου.
- Έως 28 Φεβρουαρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του έτους 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα).
- Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που θα βασίζονται στα εισοδήματα του 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν για πρώτη φορά την αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νέο καθεστώς, καθώς οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. 


Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το πικρό χάπι δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019, και ιδίως από το 2022 που τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!

newmoney.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Χαράτσι εις τριπλούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1215752574835860857
item