Γιάννενα: Στο επίκεντρο η εναπόθεση της λυματολάσπης Γιάννενα: Στο επίκεντρο η εναπόθεση της λυματολάσπης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στο επίκεντρο η εναπόθεση της λυματολάσπης

Γιάννενα: Στο επίκεντρο η εναπόθεση της λυματολάσπης
Τον τίτλο «ο πόλεμος της λυματολάσπης» θα μπορούσε να έχει το νέο επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ Δήμου Ζίτσας και ΔΕΥΑΙ.
Αιτία και αφορμή φυσικά η τραγική κατάσταση δίπλα από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, όπου η ΔΕΥΑΙ εναποθέτει τη λυματολάσπη, έχοντας δημιουργήσει μία πραγματικά απαράδεκτη και επικίνδυνη περιβαλλοντικά και οικολογικά εικόνα.
Προφανώς επίσης η εικόνα αυτή δημιουργεί και μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες που καλούνται να παρέμβουν.
Το ρεπορτάζ του ITV και της «Ε» τη Δευτέρα κινητοποίησε τη δημοτική αρχή Ζίτσας, με τον δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο να επισκέπτεται χθες την περιοχή και σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ να κάνει λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα» με την απόλυτη ευθύνη της ΔΕΥΑΙ.
Στα αξιοσημείωτα και το ότι όπως αποκάλυψε, ο Δήμος Ζίτσας στις 30 Ιανουαρίου, προωθώντας αίτηση της ανοιχτής ομάδας πρωτοβουλίας πολιτών Ελεούσας, είχε απευθύνει επιστολή προς τη ΔΕΥΑΙ, καθώς επίσης στο Συμπαραστάτη του Δημότη και στον Συμπαραστάτη του Πολίτη, μέσω της οποίας ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο γίνεται η διαχείριση, η επεξεργασία και η μεταφορά της λυματολάσπης.
«Από το 2014 λέγαμε ότι η διαχείριση της λυματολάσπης είναι καλύτερη από τη μη διαχείριση. Η κατάσταση αυτή όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί ούτε για μία επιπλέον ημέρα με την εναπόθεση της λυματολάσπης στους αύλακες και από εκεί στην τάφρο και τον Καλαμά», σημείωσε αρχικά ο κ. Πλιάκος.
Η εικόνα αυτή και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του βιολογικού καθαρισμού έδωσε την αφορμή στον Δήμαρχο Ζίτσας να επαναφέρει και την πρόταση που έχει καταθέσει ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού εντός της ΒΙΠΕ, που θα καλύψει επιπλέον ανάγκες της περιοχής.
«Αποδεικνύεται από την σημερινή εικόνα η ανάγκη για την δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου και θα ζητήσουμε και την παρέμβαση των βουλευτών του νομού, να βοηθήσουν, ώστε να προχωρήσουμε στον δεύτερο βιολογικό», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ζίτσας. 
Και λίγο… ΣΥΔΛΙ
Καταλήγοντας, ο κ. Πλιάκος αφού επανέλαβε ότι αναμένει τις απαντήσεις από τη ΔΕΥΑΙ τόνισε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως είναι τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει ο ΣΥΔΛΙ λόγω οφειλών στη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ΔΕΥΑΙ δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα στον σύνδεσμο.
«Οι δημότες Ζίτσας δεν θα πληρώνουν καπέλα στους λογαριασμούς και στις χρεώσεις του ΣΥΔΛΙ για τις ευθύνες άλλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση της ΔΕΥΑΙ
Λίγες ώρες αργότερα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κλήθηκε να απαντήσει και σε σχετική ερώτηση για την διάθεση της λυματολάσπης και τις καταγγελίες της δημοτικής αρχής Ζίτσας.
Ο κ. Χρυσοστόμου ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι η λυματολάσπη δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί, πρόσθεσε όμως ότι περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και το να μη συνδέονται με το δίκτυο αποχέτευσης οι κάτοικοι της Ελεούσας.
Αναφορικά με τη διάθεση της λυματολάσπης ο κ. Χρυσοστόμου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Ε» ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελείωσε η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και πως η επιχείρηση το επόμενο διάστημα ετοιμάζει να «βγάλει στον αέρα» την προκήρυξη για τη νέα εργολαβία συνολικού ύψους 3,5 εκ. Ευρώ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο επίκεντρο η εναπόθεση της λυματολάσπης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7648449811767575323
Σχόλια
item