Γιάννενα: Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας Γιάννενα: Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Γιάννενα: Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Επανήλθε και επισήμως το αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Ηπείρου, ένα αίτημα που τείνει πλέον να γίνει ετήσιο, καθώς το νησί των Φαιάκων αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης, παρόλο που διαθέτει έναν ολοκληρωμένο, πλήρως αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.

Ο δήμος Κέρκυρας ζητά από τον Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ελληνικού να υποδεχθεί 5.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ αντίστοιχα αιτήματα έχουν φτάσεις στους Φορείς Διαχείρισης του Καρβουναρίου και της Βλαχέρνας. Το ίδιο έχει ζητηθεί και στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, με την απάντηση να είναι αρνητική.

Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η απόφαση των ΦοΔΣΑ της Ηπείρου, που αναμένεται να επαναλάβουν τις αρνητικές τοποθετήσεις που είχαν κάνει και το 2016, όταν και πάλι η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο νησί ήταν εκρηκτική και μάλιστα μέσα στην τουριστική σεζόν, ενώ ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο επιθυμούσε να επιλύσει το ίδιο ζήτημα και η Λευκάδα.

Η εισήγηση του προέδρου του ΦοΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων Σπύρου Κωνσταντόπουλου προς το διοικητικό συμβούλιο θα είναι αρνητική, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του, εκτιμώντας ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν όλα τα μέλη. 

«Προσωπικά θεωρώ ότι η Κέρκυρα μπορούσε και έπρεπε να έχει ήδη λύσει το θέμα χρησιμοποιώντας τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μελέτη του ΧΥΤΑ Ελληνικού και οι περιβαλλοντικές παράμετροι έχουν υπολογιστεί με βάση τον όγκο των απορριμμάτων του νομού Ιωαννίνων. 

Είναι κατανοητό, εξάλλου, ότι μια έκτακτη μεταφορά χιλιάδων τόνων απορριμμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κυττάρου και τη μείωση του χρόνου ζωής του.

Την αντίθεσή της στη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξέφρασε και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργίες από την πλευρά του δήμου Κέρκυρας, που ξεκίνησε τις διαδικασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ προ δεκαετίας, ταυτόχρονα με τους φορείς της Παραμυθιάς και της Ηπείρου, όπως σημείωσε σε δηλώσεις της στο paramythia-online.gr. 

«Είναι απαράδεκτο, επί μια δεκαετία και πλέον, ένα νησί όπως η Κέρκυρα, να μην μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό. 

Είναι απαράδεκτο, στη σημερινή εποχή της κρίσης, να πληρώσει ο ελληνικός λαός (σε περίπτωση χρηματοδότησης), ή ο δημότης της Κέρκυρας (σε περίπτωση μη χρηματοδότησης) το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων έκτος νησιού, απλά επειδή και μόνο κωλυσιεργούν στη διαχείριση των απορριμμάτων επί σειρά ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σουλίου. 

Η αναφορά της περί χρηματοδότησης αφορά την επιδίωξη του δήμου Κέρκυρας να κατασκευάσει εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, για το οποίο υπάρχει μελέτη, αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, διαφωνώντας στην λογική των ΣΔΙΤ.

Έτσι, μέχρι να κατασκευαστούν το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ, αν και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση, το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του παρουσία κατοίκων και με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «μνημείο μικροπολιτικής», αποφάσισε να… διώξει το πρόβλημα μακριά.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 208542496242217184
Σχόλια
item