Γιάννενα: Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν οι εκδηλώσεις Γιάννενα: Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν οι εκδηλώσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Γιάννενα: Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις για τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, που θα κορυφωθούν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων της κυβέρνησης, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τις «Άντρισσες Γυναίκες των Τσεριτσάνων», που διοργανώνουν ο δήμος Δωδώνης, η τοπική κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων, ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και ομιλία από τη διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ιωαννίνων –Μάρθα Παπαδοπούλου. 

Στις 12.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων και αμέσως μετά θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης λαϊκών λιθογραφιών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, από τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και ο Μπιζάνειος Δρόμος, ενώ τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση στα οχυρά Μπιζανίου, ενώ ακολουθεί στις 11.15 κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. 


Οι εκδηλώσεις της ημέρας τελειώνουν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του ελληνικού στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση Εικονίσματα στην Μανωλιάσσα, στη 1 το μεσημέρι.

Η παραμονή της επετείου ξεκινά με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, στις 9.30 το πρωί, και στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα στις 11, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης.


Επίσης, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ο δήμος Δωδώνης, η Τοπική Κοινότητα Σερβιανών και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αβγού και Κρυφοβού διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στον λόφο του Αβγού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των πεσόντων.


Η πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 8 το βράδυ, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας και θα ακολουθήσει ομιλία από τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο με θέμα «Νικητές, ηττημένοι και οφειλέτες». Θα ακολουθήσει συναυλία από την συμφωνική ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών υπό τη μουσική διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο», την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση παλαιτύπων βιβλίων της περιόδου της Ιταλικής Αναγέννησης.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Από τα Τσερίτσανα ξεκινούν οι εκδηλώσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8331795993883320240
Σχόλια
item