Συρία: Εκ νέου κλιμάκωση τουρκικών επιθέσεων στην Αφρίν

Συρία: Εκ νέου κλιμάκωση τουρκικών επιθέσεων στην Αφρίν

Τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν εκ νέου στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή του Αφρίν στη Συρία, έπειτα από την ανάπαυλα στις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία το περασμένο σαββατοκύριακο.

Όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, αποθήκες πυρομαχικών, καταφύγια και θέσεις οπλικών συστημάτων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών επιδρομών που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η Τουρκία διέκοψε τις αεροπορικές επιδρομές και επανεξέτασε τα αντιαεροπορικά της συστήματα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην επαρχία Ιντλίμπ στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον στρατιωτικό επιχειρησιακό συντονισμό στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η επίθεση της Άγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων των YPG στο Αφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Οι κουρδικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν συστήσει τρία αυτόνομα καντόνια στη βόρεια Συρία, ανάμεσά τους και το Αφρίν, από την έναρξη της συριακής σύρραξης το 2011.

Τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη έχουν επεκταθεί από όταν οι Κούρδοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις που συγκροτήθηκαν για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η Ουάσινγκτον, αλλά και η Δαμασκός, αντιτάσσονται στα σχέδια περί κουρδικής αυτονομίας.

Η Άγκυρα, εξαιρετικά ανήσυχη για την ενίσχυση της κουρδικής ισχύος στα σύνορά της με τη Συρία, είναι οργισμένη με την αμερικανική υποστήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
epirusblog.gr
5 of 5
Συρία: Εκ νέου κλιμάκωση τουρκικών επιθέσεων στην Αφρίν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8403416414944250537
item