Γιάννενα: «Γκάζι» από υπουργείο και ΤΕΙ, «φρένο» από το πανεπιστήμιο Γιάννενα: «Γκάζι» από υπουργείο και ΤΕΙ, «φρένο» από το πανεπιστήμιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Γκάζι» από υπουργείο και ΤΕΙ, «φρένο» από το πανεπιστήμιο

 Γιάννενα: «Γκάζι» από υπουργείο και ΤΕΙ, «φρένο» από το πανεπιστήμιο

Ημέρες εξελίξεων και πυρετωδών διεργασιών είναι οι τελευταίες για την ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης –ενοποίησης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Επιτροπής και της απάντησης του υπουργού Παιδείας, είναι πλέον ορατό πως από την μια πλευρά επιχειρείται επιτάχυνση των διαδικασιών και από την άλλη μπαίνει «φρένο» σε σχεδιασμούς χωρίς εχέγγυα. 

Η δημοσιοποίηση των προτάσεων αφενός «ανοίγει» το θέμα σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα την κοινωνία, αφετέρου βιάζει αποφάσεις, θέτοντας ενδεχομένως «βόμβα» στα θεμέλια του εγχειρήματος.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εντός του οποίου υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, είναι βέβαιο πως δε βιάζεται να εξωθηθεί σε αποφάσεις είτε για την ενσωμάτωση τμημάτων του ΤΕΙ είτε για τη δημιουργία νέων τμημάτων και σχολών, έστω και αν είναι εκπεφρασμένη η βούληση του υπουργείου για αναδιάρθρωση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που είναι αναγκαίο σε έναν βαθμό για την «εναρμόνιση» με τον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Καψάλης κρατά χαμηλούς τόνους και παρά την –πρόωρη- δημοσίευση των προτάσεων, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο το Ίδρυμα να βγει ενισχυμένο από το εγχείρημα. 


Ήδη, μάλιστα, όπως ανέφερε στον Η.Α., απέστειλε έγγραφο με μια σειρά επισημάνσεων στην απάντηση του υπουργού, η οποία από τις πρυτανικές αρχές λαμβάνεται ως μέρος του διαλόγου και όχι ως οριστικές αποφάσεις, καθώς υπάρχουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν.

Εξάλλου, η οριστική πρόταση, που θα αφορά όχι μόνο το χωροταξικό, αλλά και τα θέματα του προσωπικού και των πόρων, αναμένεται ολοκληρωμένη και εγγράφως, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και η Σύγκλητος να λάβει τις αποφάσεις της. «Είμαστε σε πρώιμη ακόμη φάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.


Στον αντίποδα, όμως, το υπουργείο και το ΤΕΙ Ηπείρου επιδεικνύουν μια σαφώς μεγαλύτερη σπουδή, για τους δικούς τους λόγους. 


Όσο και αν οι δύο προτάσεις, σε ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος, η συνέχεια και οι δεσμεύσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κριτήρια «αναβάθμισης» του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ και μια σειρά άλλων εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών παραμέτρων, είναι εκείνα που θα κρίνουν την έκβαση.

Οι διαφωνίες και αντιθέσεις έχουν ήδη καταγραφεί εντός του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με 178 μέλη ΔΕΠ να στέλνουν σχετική επιστολή στον υπουργό. 


Η διαφωνία έγκειται αφενός στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αφετέρου στο επίπεδο της ακαδημαϊκότητας.

Μιλώντας στον Η.Α., ο καθηγητής Κωνσταντίνος Πέτσιος, πρώην πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ και πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τομέα Φιλοσοφίας, επισημαίνει: «Το εννοιολογικό περιεχόμενο της Universitas, την οποία σε όλες τις πτυχώσεις της καλλιεργεί το πανεπιστήμιο ως θεσμός που συγκεφαλαιώνει, όχι μόνον από την άποψη της ιστορικότητας αλλά και στο πεδίο της συγχρονικότητας, το Universum των γνωστικών αντικειμένων, με όρους επαληθευσιμότητας ή διαψευσιμότητας, είναι από την οπτική της επιστημονικής προσέγγισης ευκρινώς διαφορετικό από το περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.


 Εκτός από τα παραπάνω, είναι γνωστό ότι η συσταθείσα (με ποια, άραγε, κριτήρια;) επιτροπή του υπουργείου ουδέποτε ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα για τα τεκταινόμενα, αρκούμενη, προφανώς, στα θέσφατα που προσφάτως ανακοίνωσε ο κ. υπουργός. 

Δεν είναι τυχαίο ότι 178 μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Συνελεύσεις έξι τμημάτων εξέφρασαν ενυπόγραφα τη διαφωνία τους με τις “εν κρυπτώ” συντελούμενες διεργασίες επιβολής εκ των άνω και κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας τετελεσμένων γεγονότων. 

Υπενθυμίζουμε ότι κανένα τμήμα του πανεπιστημίου μας δεν έχει εκφράσει τη συμφωνία του με την επιχειρούμενη “συνένωση”».

Οι υπογράφοντες την επιστολή προς το υπουργείο, πάντως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, αύριο Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.


ΝΕΟ «ΜΕΤΩΠΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΨΗ απάντηση του υπουργού, πάντως, περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο στοιχείο, πέρα από το υπό επεξεργασία σχέδιο, που έχει να κάνει με αλλαγές ή τουλάχιστον σκέψεις για αλλαγές σχετικά με το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.


«Θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι δυνατότητες να αλλάξει το ΦΠΨ και να δημιουργηθούν τμήματα που θα ανταποκρίνονται σε επιστημολογικά και διεθνώς αποδεκτά γνωσιακά πεδία», αναφέρει. 


Τη σκέψη του αυτή, ο κ. Γαβρόγλου την είχε εκφράσει σε μια διερευνητική, άτυπη, συνάντηση με τον κοσμήτορα, τον πρόεδρο του τμήματος και τους διευθυντές των τριών τομέων, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά, προ δεκαημέρου περίπου, τα μέλη ΔΕΠ.

«Πρόκειται περί σκέψης, χωρίς καμία δέσμευση για το τμήμα, η Γενική Συνέλευση του οποίου θα είναι και η μόνο που θα λάβει την τελική απόφαση», τόνισε στον Η.Α. ο πρόεδρος του τμήματος Θεοχάρης Αθανασιάδης.


Κατά τον υπουργό, με βάση την παραπάνω θέση του, θα μπορούσε να υπάρξει διαχωρισμός των τριών κατευθύνσεων σε αυτόνομα τμήματα Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικό, με το τρίτο (το αντικείμενο του οποίου καλύπτεται από τις παιδαγωγικές σχολές) να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του, αλλά με κατεύθυνση κυρίως την παροχή παιδαγωγικής επάρκειας σε αποφοίτους οποιουδήποτε τμήματος. 


Το τμήμα θα κληθεί να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσει αν θέλει να μπει στη διαδικασία διερεύνησης αυτού του ενδεχομένου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, που μετέφερε την απόλυτη δέσμευση του υπουργού ότι δε θα επιχειρηθεί καμία «επιβολή εκ των άνω».


Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια έγγραφη και σαφής πρόταση, πάνω στην οποία καλούνται να συζητήσουν τα μέλη του τμήματος, ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Εκτός από το δυσερμήνευτο της περιεχομενικότητας της φράσης, προκύπτει ένα μείζον ακαδημαϊκό θέμα, αφού σύμφωνα με το «πόρισμα» της Επιτροπής προς τον ίδιο τον κ. υπουργό, αναφορικά με «τη νέα ακαδημαϊκή οργάνωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων», το τμήμα Φ.Π.Ψ. αποτελεί ένα από τα τρία τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. 


Η έκδηλη αμηχανία βαθμιαίως μεταβάλλεται σε απορία σχετικά με το τι εκφράζει τη βούληση του κ. υπουργού και τι προβάλλεται ως ευσεβής πόθος κάποιου (συναδέλφου, άραγε, με εντεταλμένη και με ΦΕΚ επικυρωμένη θητεία στο υπουργείο Παιδείας;), επιθυμία, για την οποία τα μέλη του τμήματος δεν έχουν οιανδήποτε γραπτή και υπεύθυνη ενημέρωση εκ μέρους του κ. υπουργού», σημειώνει ο κ. Πέτσιος, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Γαβρόγλου, με μια σαφή αιχμή κατά του προέδρου του τμήματος κ. Αθανασιάδη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε θέση άμισθου ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας. 

Agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Γκάζι» από υπουργείο και ΤΕΙ, «φρένο» από το πανεπιστήμιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6082531879575691052
Σχόλια
item