Γιάννενα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΙΠΕ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου

Γιάννενα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΙΠΕ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μπει «φρένο» στη διαδικασία, εγκατάστασης των πέντε μονάδων – «Πράσινο φως» και για την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
 Την κάθετη αντίθεσή της στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου σε οικόπεδα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, εξέφρασε ομόφωνα η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μπει «φρένο» στη διαδικασία.
Κοινός τόπος, όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης στην οποία εκπροσωπήθηκε η πλειονότητα των επιχειρήσεων - μελών, είναι πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Όπως επισημάνθηκε, από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις πρώτες ύλες που θα επεξεργάζονται οι πέντε μονάδες, τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας, ενώ επιπλέον προκύπτουν και άλλα ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυκλοφορία δεκάδων φορτηγών στη ΒΙ.ΠΕ., τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και την επιβάρυνση που θα υφίστανται καθημερινά όσοι ασκούν δραστηριότητα και εργάζονται εκεί. Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία που εξέφρασαν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο από τυχόν μεταφορά παθογόνων οργανισμών στην αλυσίδα παραγωγής.
Χθες, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελευθέριος Αραμπατζής έκανε λόγο για μία μονάδα – τέρας για την ΒΙΠΕ, που αντιμετωπίζει σε περίπτωση αδειοδότησης της επένδυσης τεράστιο ζήτημα επιβίωσης.
«Υπάρχουν 140 περίπου επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη μεταποίηση και ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων. Όπως έχει φανεί και στις γνωμοδοτήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου απουσιάζουν κυρίαρχα στοιχεία στη μελέτη, η οποία για εμάς είναι πρόχειρη. Ίσως αυτό από την άλλη να είναι και ένα «μαξιλάρι ελπίδας» έτσι ώστε να μην μπει η υπογραφή του υπουργού στην ενδεχόμενη αδειοδότηση των μονάδων», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε η Γενική Συνέλευση, του Συνδέσμου απευθύνεται εκ νέου στο συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη, απαιτώντας να μην αποδεχθεί την εισήγηση των υπηρεσιών που κατά πληροφορίες είναι θετική.
Ακόμη, ο Σύνδεσμος θα απευθυνθεί στους βουλευτές Ιωαννίνων ζητώντας τη συνδρομή τους και στη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, καθιστώντας σαφές πως η διάθεση των οικοπέδων θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Αραμπατζής θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ζητώντας να ενισχύσει και η διοίκησή του με απόφασή της τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου, καθώς και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, με γνώμονα πως το θέμα άπτεται και της υγείας των εργαζόμενων.
Σε δεύτερη φάση και στην περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αγνοήσει την τεκμηριωμένη εναντίωσή των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., ανάβοντας το πράσινο φως στις μονάδες, αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί κοινή γραμμή πλεύσης με τον Δήμο Ζίτσας και τους φορείς των Τοπικών Κοινοτήτων που επίσης τάσσονται κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο διαμήνυσε και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος βρέθηκε στη γενική συνέλευση και ζήτησε να υπάρχει κοινή διεκδίκηση, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος είχε και στο παρελθόν προσφύγει κατά της αδειοδότησης μονάδας βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.
Τέλος, η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε τη μετονομασία της Ένωσης Βιομηχάνων -Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΙΠΕ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2300346173272380927
item