Γιάννενα: Πιέζει ο χρόνος για την ανάδειξη αναδόχου

Γιάννενα: Πιέζει ο χρόνος για την ανάδειξη αναδόχου

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέφτει πλέον το βάρος για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η έναρξη της αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας να ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι. 

Με έναν αισιόδοξο σχεδιασμό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Δέδες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης την περασμένη Παρασκευή, διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει βγει «στον αέρα» ο σχετικός διαγωνισμός.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το γεφύρι της Πλάκας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννη Γκόλια, του καθηγητή του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Καλιαμπάκου, του καθηγητή Γιώργου Σμύρη, ως εκπροσώπου του περιφερειάρχη Ηπείρου, του γραμματέα της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Αλέξανδρου Λάμπρου και υπηρεσιακών παραγόντων. 

Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη των εργασιών το καλοκαίρι, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, όπως έκανε γνωστό σε ανάρτησή του ο κ. Σεντελές.

Ουσιαστικά, η υπόθεση της αναστήλωσης του γεφυριού πέρασε από τα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού σε επίπεδο μελετών, στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα προετοιμάσει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκτελέσει το έργο. 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει ένας αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου και η σύνταξη των τεχνικών δελτίων, ώστε να εγκριθούν από το υπουργείο και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο προς δημοσίευση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αφενός ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός, αφετέρου θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο εξειδικευμένες επιχειρήσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου.

Με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται η διαδικασία, αλλά κυρίως διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών, σε ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας σε ό,τι αφορά την αναστήλωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα, σημαντικό για την περιοχή.

Από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις των εμπλεκόμενων φορέων είχε εκφραστεί η αγωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με γνώμονα πως στα δημόσια έργα –κατά κανόνα- ακολουθούνται διαδικασίες που ευνοούν την συμφερότερη οικονομικά τιμή, παραβλέποντας άλλες παραμέτρους. 

Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο και να αναδειχθεί ανάδοχος κάποια εταιρία που ναι μεν προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή, αλλά δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση που απαιτείται, εκμηδενίζεται μέσω της διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Εφόσον τηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις που τέθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, βέβαια συνεχίζονται βελτιώσεις και διορθώσεις και σε επίπεδο μελετών, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωσή τους και να μην προκύψουν μελλοντικά προβλήματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μαζί με την τοπική ομάδα που σήκωσε το «βάρος» των πρόδρομων εργασιών, βρέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Πλάκα, σε μια ακόμη αυτοψία. 

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πιέζει ο χρόνος για την ανάδειξη αναδόχου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4964767812331536156
item